Volvo Cars ще разработва интелигентни софтуерни системи за автомобили

Шведският производител обединява сили със стартъпа ECARX в желанието си да ускорят развитието на технологиите в автомобилната индустрия

Volvo Cars ще разработва интелигентни софтуерни системи за автомобили

Снимка: Unsplash

368 ~ 1 мин. четене

Шведският автомобилен производител Volvo Cars започва съвместно начинание с ECARX – стартъп за интелигентни автомобилни технологии, чийто съосновател е председателят на Geely. Двете компании ще разработват интелигентни софтуерни системи за превозни средства.

ECARX е основана от главния ѝ изпълнителен директор Шен Зию и председателя на Geely Ли Шуфу през 2016 г. Компанията се фокусира върху технологиите, използвани в автомобилни чипове, карти с висока разделителна способност и интелигентни превозни средства.

Седалището на вече обединените компании ще бъде в шведския град Гьотеборг, като ще разработва софтуерни системи за управление на автомобили за Volvo Cars, за марки на групата Geely и за други компании.

„Планираното съвместно начинание ще позволи както на компаниите, така и на по-широката група Geely да ускорят развитието на технологиите, да подобрят ефективността на разходите и да създадат нови потоци от приходи“, се казва в изявлението на компаниите.

ECARX се стреми да набере средства през последните месеци за разработване на бъдещи технологии, а оценката на компанията надхвърля 2 млрд. долара. През миналия месец тя успя да набере над 200 млн. долара от инвеститори, а през октомври получи още 195 млн. долара от кръг за финансиране, включващ Baidu Inc и американската фирма Susquehanna International Group.

Коментари: 0