Временно затварят най-новия завод в Лом

Сривът в цените на суровините създаде тежки затруднения и доведе до съкращения в „Барит майнинг”

Временно затварят най-новия завод в Лом
4862 ~ 1 мин. четене

Най-новото и доскоро проспериращо предприятие в Лом „Барит майнинг” временно преустановява работа. От завода ще бъдат освободени работниците, които са на временни договори. Водещите специалисти ще бъдат прехвърлени към други предприятия.

Заводът за пелети „Барит майнинг” е част от холдинга „Руа груп” на украинския бизнесмен Виктор Демянюк. Предприятието започна да се строи преди 5 години и стана известно като новото „Кремиковци”. В цеховете му бе монтирана 60-метрова пещ от бившия металургичен комбинат в Кремиковци, която трябваше да произвежда 50 хил. тона метални пелети годишно.

90% от суровината бе предназначена за износ. Миналата година заводът отчете 12,7 млн. лв. приходи, което е 653% увеличение на приходите му, и бе класиран от експерти на пето място сред най-динамично развиващите се предприятия в България.

В края на 2015 г. обаче от дружеството са подали в Бюрото по труда уведомление за масово освобождаване на работници, заради срив на международните пазари на суровини, който довел фирмата до тежки финансови затруднения. 

"Няма поводи за притеснение. Пазарната конюнктура е негативна и се налага да оптимизираме разходите, защото работим на загуба. Когато цените се възстановят, отново ще активизираме производството", заяви пред Economic.bg самият Демянюк.

"Съкращаваме само временно наетите. Запазваме водещите ни специалисти, но ги прехвърляме към други звена", добави той.   

Това е втора сериозна вълна на съкращения в крайдунавския район. През 2015 г. италианска шивашка фирма освободи близо 200 работнички. Безработицата в Лом е сред най-големите в страната – около 20%.

Подкрепи Economic.bg