Връщат „зелените коридори“ за ваксинация, но с условие

Хората извън приоритетните групи отново ще получат шанс да се ваксинират срещу COVID-19

Връщат „зелените коридори“ за ваксинация, но с условие

Снимка: Красимир Свраков

От днес, 28 февруари, се възстановяват „зелените коридори“ за масова ваксинация на хора извън приоритетните групи. Това гласи заповед на председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, която идва броени часове след заръката на премиера Бойко Борисов за повторното им пускане.

Отварянето на „зелените коридори“ за всички хора обаче ще става при едно условие – във ваксинационните пунктове да няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация срещу COVID-19. Идеята е да се даде предимство на най-нуждаещите се хора от навременна защитата срещу коронавируса, като възрастните и хронично болните. 

„Зелените коридори“ бяха обявени по-рано този месец с решение на Министерски съвет, като целта им бе да се ускори бавният темп на ваксинация, който нареди България на опашката на Европа по този показател. С мярката се даде възможност на лицата, които не попадат в целевите групи на фаза I – V, но имат желание да се ваксинират, да го направят по-раното от предвиденото.

Ходът доведе до образуването на гъсти опашки пред ваксинационните пунктове и до по-бързото изчерпване на наличните количества дози. Здравният министър Костадин Ангелов обвини AstraZeneca за забавяне на заявените доставки, независимо че проблемите на фармацевтичните компании с производството и логистиката не са от сега, а съществуват на практика от самия старт на ваксинационната кампания срещу COVID-19.

Организационните перипетии в крайна сметка доведоха до закриването на „зелените коридори“ по-рано тази седмица.

Днес в страната бяха доставени 52 800 дози от оксфордската ваксина, което даде шанс на здравните власти да подновят ритъма на ваксинационния процес, към който се стремят. Регионалните здравни инспекции вече са получили разпределените им дози.

Коментари: 0