Все пак ще се търси инвеститор за АЕЦ \"Белене\"

НЕК няма да обжалва решението на арбитражния съд, но дължимата сума може да се намали

Все пак ще се търси инвеститор за АЕЦ \
Възнамеряваме да търсим възможност, ако има желаещи инвеститори,  проектът за АЕЦ "Белене" да бъде реализиран изцяло на пазарна основа и при спазване на всички пазарни правила. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по бТВ тази сутрин. Ако не се появи инвеститор, това означава, че проектът не е достатъчно атрактивен, констатира министърът.

Тя уточни, че решението на арбитражния съд е окончателно, и държавата е посъветвана да не го обжалва в становище на адвокатите по делото "White and Case". Адвокатите посочват, че възможностите да се обжалва от страна на България са твърде ограничени, защото арбитражни решения по търговски дела се считат за окончателни и задължителни.

Има обаче възможност за технически корекции и те вече са поискани от страната ни. "Атомстрой експорт" е приела четири от 7- те грешки, посочени от българската страна, което ще намали дължмата от НЕК сума. Очаква се окончателното произнасяне на съда в Женева. Електрическата ни компания е била запозната с всички хипотези за оспорване на решението на Арбитражния съд и е взела решение обжалване да не се предприема.

По думите на министъра, ако платим сумата до края на годината, ще спестим от лихвите.

Ако не платим, рискуваме „Атомстройекспорт” да продаде оборудването, защото към момента те са собственици. Ако те го продадат на цена, която няма да е такава, че да покрие нашата щета, то тогава за НЕК и за всички нас ще остане ангажиментът само да плащаме, без да получим насреща нещо, каза Петкова.

НЕК е осъдена не заради това, че проектът е спрян през 2012 г., а заради това, че през 2008 г. двамата изпълнителни директори на НЕК поръчват на „Атомстройекспорт” да изработи това оборудване, уточни тя.

Тя изрази надежда да бъде потърсена отговорност на двамата изпълнителни директори на НЕК по това време – г-н Папазян и г-н Велков.

 „Този проект трябваше да бъде спрян, защото българската държава никога не е притежавала ресурс, който да им даде възможност да го изградят. Той струва 20 млрд. лева”, категорична беше енергийният министър.

Тя допълни, че още през 2012 г. на първия произведен за "Белене" реактор са направени 7 инспекции от наша страна, но никой не е виждал оборудването за втория реактор. Нямало как, тъй като то е правено докато е текъл арбитражния спор и нямало подобна възможност.
Коментари: 0