Все по-силният Китай плаши Белия дом

Стивън Банън е на мнение, че, ако САЩ омаловажават заплахата от Пекин, след 5, най-много 10 години, ще са в необратимото положение на губещи

Все по-силният Китай плаши Белия дом

Китай и САЩ са в икономическа война, а до 25 или 30 години една от двете страни ще бъде хегемон. Това е мнението на Стив Банън, главен стратег на Белия дом в администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Според него Пекин ще спечели тази война, ако Щатите продължат по пътя, по който са поели в момента.

„В икономическа война сме с Китай. Това е заложено в цялата им литература. Те не се срамуват да кажат какво правят. Един от нас ще бъде хегемон след 25 или 30 години и това ще бъдат те, ако продължим по този път”, казва Банън. Според него Пекин се сдържа от особено участие в конфликта между САЩ и Северна Корея, именно защото разчита, че двете враждуващи страни ще се унищожат взаимно. Това е причина стратегът да смята, че Вашингтон трябва да продължи с тежките търговски санкции срещу Пекин.

Банън води собствена битка в Белия дом за заемане на по-твърда линия относно китайската търговия и за избягване на капана на мисленето, че оплакванията срещу търговските практики на Китай сега трябва да останат на заден план с надеждата, че Пекин, като честен медиатор, ще помогне за спирането на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. „За мен икономическата война с Китай е всичко. И трябва да сме маниакално съсредоточени върху това. Ако не го направим, сме на пет години, най-много десет, да стигнем до окончателен момент, от който никога няма да можем да се възстановим”, добавя той.

Планът на Банън за атака срещу Пекин включва: оплакване по раздел 301 от Търговския закон от 1974 г. срещу китайското принуждение за преместване на технологии от американски корпорации, които осъществяват бизнес в азиатската страна. След това ще има жалби срещу дъмпинга на цените на стоманата и алуминия, който Китай осъществява. „Стигнахме до заключението, че те (Китай – б.р.) са в икономическа война и ни мачкат”, казва Банън.

Какво обаче смята Банън за вътрешните си противници в Държавния департамент и Министерството на отбраната, които смятат, че САЩ могат да се възползват от помощта на Пекин относно севернокорейския конфликт? Или пък за тези представителите на Министерство на финансите в Националния икономически съвет, които просто не искат да се месят в работата на търговската система? „О, те се подмокрят”, коментира стратегът от Белия дом и обяснява, че оплакването по раздел 301, което беше замразено при разразяването на заплахите от Северна Корея, е било отложено само временно и ще се възобнови в рамките на седмици.

Коментари: 0