Всички следят вота във Великобритания

Златото на 2-седмично дъно, цената на петрола е волатилна

Всички следят вота във Великобритания

Британският паунд скочи до 6-месечен връх днес срещу долара след последните проучвания, които фаворизират оставането на Великобритания в ЕС.

Намалелите опасения за Brexit доведоха до ръст на стерлинга с около 3% през тази седмица, въпреки че няколко допитвания прогнозираха оспорвана надпревара, при която трудно може да се определи предварително крайният резултат. Паундът достигна нива от 1.4847 срещу долара, които са най-високите от началото на годината. Вотът ще се проведе днес между 8 и 23 часа българско време.

Доларът не нараства срещу йената заради изказването на Йелън във вторник, което като че ли намали шанса за покачване на лихвите в САЩ през юли.

Еврото отчита печалби след ръст през нощта до 1.1340. Намалялата вероятност за излизане на Великобритания помогна на единната валута.

Ръстът на йената може да доведе от вербални до истински интервенции на Японската централна банка. Цифрите на валутните пазари не показват нарастване на японската конкурентност, а са срещу ненормалните движения на пазарите, които заплашват икономиката.

Австралийският долар, който се разглежда като барометър на рисковите фактори е на седем седмични върхове на нивата малко над 0.75.

Златото удари ново 2-седмично дъно заради предпазливия оптимизъм, че Великобритания ще остане в ЕС след референдума. Един вот за излизане би върнал Европа обратно в рецесия и ще постави под натиск световната икономика. Спот цената сутринта е 1265 долара, а по-рано пропадна до 1260 долара, което е най-ниска стойност след 9 юни.

Петролът нарасна по време на азиатската търговия, докато пазара изнервен изчаква резултатите от вота във Великобритания. Търговията преди вота беше волатилна, въпреки че пазарът в голяма степен се е позиционирал за оставане на Великобритания в ЕС.

Августовските контракти на сорта Брент нараснаха с 40 цента до 50.28 долара за барел. В сряда контракта затвори със спад от 74 цента или 1.5% на 49.88 долара.      

Коментари: 0