Вторник бе червен ден за американските фондови пазари

Цената на златото се понижи въпреки отчетения скок на производствените цени в САЩ

Вторник бе червен ден за американските фондови пазари

Снимка: Pixabay

212 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Вторник бе червен ден за американските фондови пазари. Догадките около решението на Федералния резерв относно основния лихвен процент продължиха да бъдат във фокуса на вниманието. След пореден рекорден връх по-рано през деня, S&P 500 завърши сесията със спад от 8.26 пункта или 0.2%. Dow Jones се понижи с 0.27% поради слабото представяне на компании в секторите на потребителските стоки и услуги. NASDAQ, който доближи рекордните си стойности в понеделник, намаля със 101.29 пункта или 0.71%, след като инвеститорите предпочетоха цикличните компании пред технологичните.

В Европа главните индекси нараснаха, очаквайки новините отвъд Океана. Немският DAX надгради рекорда си с нов връх от 15.729 след ръст от 0.36% за деня. FTSE 100 продължи устрема си, също покачвайки се с 0.36%.

Цените на WTI отново напреднаха с нови 2.26%, търгувайки се за 72.48 USD за барел, след като оптимизмът около увеличаващото се търсене на нефт не стихна за четвърти пореден ден.

Златото поевтиня с 0.39% въпреки скок на производствените цени в САЩ, което би се приело като пореден признак за нарастващата инфлация. Жълтият метал се търгува на цени от 1 858 USD за тройунция.

Акценти днес

Икономически данни – Великобритания, Канада и САЩ

В сутринта ще получим данни от Великобритания относно производствените цени, както и нивата на инфлация според индекса на потребителските цени. Следобед пък ще имаме яснота около инфлацията и в Канада. Запасите от лек суров петрол в Щатите ще бъдат оповестени привечер, докато вечерта всички ще следят внимателно думите на Джеръм Пауъл от Федералния резерв и решението за основния лихвен процент в страната.

Инструмент на фокус

Total – Дневна

Акциите на компанията са в подем от средата на април, въпреки колебанията по пътя към сегашните стойности. 100-периодната експоненциална пълзяща средна се явява като стабилна подкрепа, под която не е направен сериозен пробив още от преди началото на годината – признак, че компанията е справедливо оценена от пазара. Важно е да се отбележи и скорошния пробив на дългосрочната локална съпротива на нива от около 40 EUR, която беше главната бариера по време на този възходящ тренд. Задържането над нея би я превърнала скоро в подкрепа и би дало допълнителен тласък за продължаване на тренда. 

NZD/USD – Дневна

Валутната двойка прекарва края на миналия и целия досега месец в продължителен низходящ тренд, който все още не дава признаци на приключване. Цената падна осезаемо под 50 ЕМА в края на март, като е възможно повтаряне на сценария и сега, особено имайки предвид колко време тя беше подкрепа на възвръщането от този спад. Допълнително, сегашните нива се намират и около локална подкрепа, така че всяко движение под нея трябва да бъде отразено с внимание.

Henry Hub Nat. Gas – Дневна

Най-близкият фючърсен контракт на природния газ направи корекция на сериозния си възход от април, поевтинявайки с над 10 цента. Характерен със своята сезонна търговия, природният газ се намира на сравнително завишени за този етап от годината нива, главно поради инфлацията сред суровините. Бавният Стохастик ни онагледява това, като в момента цената е трайно установена в прекупената територия. Също така от индикатора наблюдаваме и възможен мечи сигнал след пресичане на показателите му.

DAX – Дневна

Главният немски индекс поставя рекорд след рекорд от началото на годината, постигайки все по-високи върхове и по-високи дъна. 20-периодната експоненциална пълзяща средна е солидна подкрепа за подема, като цената не успява да се установи дълготрайно под нея. Технически погледнато корекция е възможна в скоро време, особено с огледа на близостта на сегашните стойности до прекупената територия според RSI индикатора. Но тук като че ли фундаментът диктува движенията, чийто основен мотив е възвръщането на Германия към стария начин на живот, което поражда оптимизъм сред инвеститорите в икономиката на страната.   

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg