VW съкращава 30 хил. работници, основно в Германия

Германският автомобилен производител има нужда от пари за разработки на нови технологии

VW съкращава 30 хил. работници, основно в Германия
Германският автомобилен производител Volkswagen и синдикатите са се разбрали да бъдат съкратени 30 хил. работни места до 2021 г. Целта на компанията е да повиши рентабилността си, за да може да финансира прехода към електрически и автономни автомобили, пише Reuters, позовавайки се на свои източници.

Според неофициалната информация споразумението предвижда годишно компанията да пести около 3.7 млрд. евро. Годишният марж на печалбата трябва да бъде увеличен с около 2%, се казва в споразумението.

Броят на хората, които работят за VW по цял свят е около 610 хил. души. Това означава, че съкращенията ще засегнат около 5% от работната сила на компанията. Основната част – 26 хил. души, ще бъдат освободени в германия. Най-големият производител на автомобили в Европа се опитва да спести разходи от дейността на най-голямото си звено в Германия, където цената на производството е най-висока.

Синдикатите са се съгласили да подпишат споразумението, тъй като мениджмънтът на германския производител е обещал да създаде нови около 9 000 работни места, когато започне масовото производство на новите електрически автомобили. Като част от условията е  записано, че VW ще произвежда електрическите спортни автомобили основно във фабриката във Волфсбург.

Освен необходимостта от пари за разработки на нови технологии, VW се нужда е от средства, с които да плати задълженията, свързани със скандала, който се разрази покрай разкритието, че компанията е мамела за стойността на емисиите на нейните автомобили.
Коментари: 0