Вървим към безвремие и втори служебен кабинет

Критики към проектокабинета на Трифонов отправи бившият финансов министър Симеон Дянков

Вървим към безвремие и втори служебен кабинет

Снимка: Economic.bg/Архив

3017 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Вървим към едно безвремие, в което се очертава втори служебен кабинет и някои основни решения, като изпращането на националния план за възстановяване, вече се забавят. Аз съм убеден, че от този нов парламент няма да излезе ново правителство. Това прогнозира бившият финансов министър по времето на първия кабинет на Бойко Борисов – Симеон Дянков в ефира на Nova.

Той отправи критики към предложението за кабинет на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, като заяви, че на позицията финансов министър, предложена на Мария Бойчинова, следва да бъде поставен човек с много опит, който „познава европейските институции, ЕЦБ“ заради планираното присъединяване на България към еврозоната. Според Дянков номинацията на Бойчинова е била прибързана и той посочи, че предложението за икономически министър на ИТН Любомир Дацов е по-добра идея за финансовото ведомство, както и представителите на „Демократична България“ Георги Ганев и Мартин Димитров.

Добре е да има редовно правителство, защото някои решения в бюджетната сфера могат да се вземат само от редовен кабинет, но според мен партиите няма да подкрепят този несполучлив, нескопосан кабинет“, коментира Дянков.

Той сподели, че според него икономическият екип в служебния кабинет е силен и е по-добре да се върви към него, „отколкото към неизпитани лица на важни длъжности“.

Дянков посочи, че ГЕРБ имат твърд електорат и той ще се увеличава с удължаването на несигурността кой ще управлява България.

Близо 12 години управлява ГЕРБ. Това е време, в което се поизносват и хората, и идеите. Беше време ГЕРБ да мине в опозиция и да може да се организира с нови идеи и нови хора“, заяви Дянков.

Той също така прогнозира, че заради забавянето с плана за възстановяване България няма да получи пари по него тази година, а може би и следващата.

Подкрепи Economic.bg