Xiaomi се изстреля с 10% след падането на американските ограничения

Окръжен съдия временно блокира ограничителната заповед на бившия президент Доналд Тръмп

Xiaomi се изстреля с 10% след падането на американските ограничения

Снимка: Pixabay

600 ~ 1 мин. четене

Акциите на Xiaomi скочиха в понеделник с 10%, след като американски съдия временно блокира действието на една от изпълнителните заповеди на бившия президент Доналд Тръмп, с която забрани на американците да инвестират в китайския производител на смартфони. През януари администрацията определи Xiaomi като една от няколкото „комунистически китайски военни компании“ (CCMC).

На третия по големина производител на смартфони в света бе наложено ограничение и американски инвеститори не можеха да купуват акции или свързани ценни книжа на всякакви компании, подадени от Министерството на отбраната на САЩ.

По това време Xiaomi заяви, че „не е собственост, не е контролирана или свързана с китайската армия“ и впоследствие заведе дело за отмяна на обозначението и спиране на забраната за инвестиции.

Американският окръжен съдия Рудолф Контрерас заяви, че без облекчение Xiaomi „ще претърпи непоправима вреда под формата на сериозни репутационни и невъзстановими икономически наранявания“. Контрерас пише още, че „очевидно липсват съществени доказателства, които да подкрепят адекватно констатацията, че Xiaomi е CCMC“.

Китайската компания заяви, че е доволна от решението и че „ще продължи да иска съдът да обяви обозначението за незаконно и да премахне окончателно наименованието“.

„Xiaomi отново подчертава, че това е широко разпространена, публично търгувана, независимо управлявана корпорация, която предлага продукти за потребителска електроника единствено за гражданска и търговска употреба“, се казва в изявление на компанията в събота. „Xiaomi вярва, че решенията за определянето й като китайска комунистическа военна компания са произволни и капризни и съдията е съгласен с това.“

Коментари: 0