Xpeng показа нов вид летящ автомобил

Бъдещето на мобилността е отвъд автомобилите

Xpeng показа нов вид летящ автомобил

Снимка: БТА

Китайският стартъп за електрически автомобили Xpeng, който е подкрепен и от гиганта Alibaba, инвестира усилено в летящи коли. След като по-рано обяви тази си дългосрочна стратегия, сега компанията показа и първото такова превозно средство по време на тазгодишното автомобилно изложение в Пекин.

То е с осем витла и рамка, наподобяваща капсула, като прилича повече на безпилотен самолет, отколкото на летящ автомобил, пише CNBC. Летящото превозно средство може да побере до двама пътници и е проектирано за ниска надморска височина от 5 до 25 метра.

Проектът е все още концептуален и от компанията обясняват, че тепърва ще оценяват перспективите пред неговата реализация. Едва след това биха продължили с инвестициите в машината.

Прототипът е разработен от Xpeng Heitech – технологично звено на Xpeng, което се занимава с дългосрочните изследвания на компанията.

„Това е дългосрочно проучване на научноизследователската и развойна дейност, за да можем наистина да мислим за мобилността в по-широк контекст“, каза Браян Гу, заместник-председател и президент на Xpeng.

Той обясни представата на компанията за бъдещето на електрическите возила. По думите му автономното управление ще подплати интелигентната мобилност, така че да се създаде многоизмерна екосистема, в която ще има и други видове превозни средства, а не само автомобили.

„Ето защо ние инвестираме в тази област и правим някои проучвания“, коментира още Гу.

Регулирането е една от основните пречки за развитието на безпилотни самолети, превозващи хора, както и пред самоуправляващи се автомобили.

Коментари: 0