Yahoo призна за най-голямата кибератака в историята

Откраднати са данните на над 500 милиона потребители

Yahoo призна за най-голямата кибератака в историята

Американската Yahoo! съобщи, че през 2014 година в резултат на голяма хакерска атака са били откраднати личните данни на над 500 милиона потребители.

Става дума за информация за имена, имейл адрес, телефонен номер, дата на раждане и криптирани пароли, а също и „незащитени секретни въпроси и отговорите им“, които са били използвани за допълнителен достъп, съобщи пресслужбата на компанията.

Yahoo предполагат, че хакерите са се ползвали с подкрепата на своята държава.

Това е най-голямата кибератака в историята, за която е обявено публично. ФБР потвърди, че вече разследва случая.

Първите сведения за откраднати данни на потребители на Yahoo се появиха през  лятото на 2016 г. Това се случи, след като хакер публикува в интернет предложения за продажба на достъп до профили на потребители.

Yahoo препоръчва на всички свои потребители да сменят паролите си, ако не са го правили от 2014 година.

През юли тази година Yahoo бе продадена на американския телекомуникационен гигант Verizon за $4,8 млрд.

Представители на Verizon коментират пред BBC, че са разбрали за атаката „през последните два дни“ и все още не знаят подробности, но са добавили, че разследването продължава и няма да дават информация преди то да приключи.

В изявление Yahoo съобщава, че спонсорираните държавни атаки в последно време се случват много често в технологичния сектор.

"Сега Yahoo може да привлече вниманието на регулаторните органи, медиите и обществеността, и с право. Корпорациите не могат да крият изтичане на данни, и те трябва да решават проблемите. Надяваме се, мастило по договор с Verizon вече изсъхна“- заяви Ники Паркър - вицепрезидентът на компания Covata, занимаваща се с киберсигурността.

Коментари: 0