Търговският дефицит на Япония е на 3-годишен връх

Ръстът на вноса изпревари сериозно този на износа

Търговският дефицит на Япония е на 3-годишен връх

Снимка: БТА

Търговският дефицит на Япония е нараснал през октомври до ниво, невиждано от юли 2015 г., след като растежът на износа бе надминат от близо 20-процентния скок на вноса, пише Associated Press. Японското финансово министерство съобщи днес, че експортът през миналия месец се е увеличил с 8.2% на годишна база.

През септември пък износът се сви с 1.2%, отбелязвайки първото понижение от 2016 г. Низходящата тенденция до голяма степен се дължеше на природните бедствия, сполетели третата по големина икономика в света.

Търговският дефицит е достигнал 449 млрд. йени (4 млрд. долара) миналия месец, според предварителни данни. По баланса в търговията със САЩ, който е политически чувствителен въпрос, се отчита намаляване на търговския излишък с 11% до 573.4 млрд. йени (5.1 млрд. долара). Вносът на Япония от САЩ е скочил с 34%, включително вносът на храни, петрол, стомана и други метали и машини. Износът на японските производители за американския пазар се е увеличил с близо 12%, най-вече благодарение на автомобилите, машините, медицинските продукти и гумата, до 1.43 трлн. йени (12 млрд. долара).

Това развитие може да допринесе за намаляване на напрежението в търговията, след като американският президент Доналд Тръмп наложи наказателни мита за милиарди долари върху китайския износ.

Китай е най-големият пазар за износ на японски стоки, като доставките за него са се увеличили с 9% до 1.48 трлн. йени (13 млрд. долара). Вносът от Китай е нараснал с 16% до 1.9 трлн. йени (16 млрд. долара).

Макар търговията със САЩ и Китай да показва устойчивост въпреки взаимните мита, които тези две страни си наложиха, търговията като цяло напоследък затруднява растежа и перспективите за износа не са обещаващи, посочват експерти.

Официални данни, оповестени миналата седмица, показаха, че японската икономика се е свила с годишен темп от 1.2% в тримесечието юли-септември на фона на спада в потребителските разходи, инвестициите и износа.
Коментари: 0