Японска компания отваря нов завод в Пловдив

Българското подразделение на SMC Industrial Automation е закупило 180 декара в землището на с. Радиново

Японска компания отваря нов завод в Пловдив

Снимка: invest.plovdiv.bg

5158 ~ 2 мин. четене

Японската SMC Industrial Automation е закупила 180 декара в пловдивската индустриална зона „Марица“, пише в днешния си брой в. Капитал Daily, позовавайки се на информация от индустриалния парк.

Компанията произвежда пневматична техника, а българското ѝ дружество – „Ес Ем Си индастриал аутомейшън България“, е основано още през 2003 г. и осъществява търговско представителство. SMC Industrial Automation оперира 33 производствени бази в 28страни, в които са заети над 16 000 служители.

 От дружеството не са коментирали пред изданието намеренията си за изграждане на нов завод,но са потвърдили за инвестицията си в имота. Според Имотния регистър сделката е за 8,2 млн. лв., а продавачи са италианската „Ферети холдинг“ и „Сиенит Холдинг“, които притежават 655 декара в индустриалния комплекс „Марица“, а втората е сред неговите основатели. Имотът се намира в землището на с. Радиново, в близост до фабриката за преработване на тютюн на Socotab.

Регионът на Пловдив се утвърди като едно от най-атрактивните дестинации за инвестиции в индустрията, високите и информационните технологии през последните години. През тази година, в зона „Марица“ трябва да бъде завършен първият етап от завода за сензори на американската „Sensata”, където ще бъдат разкрити около 1500 работни места.

Зона „Марица“ е част от  "Тракия икономическа зона", обединяваща още пет индустриални парка в региона, "Раковски", "Куклен", "Тракия", бъдещия парк "Образование и високи технологии" и агроцентър "Калояново". Очакванията са, че в следващите десет години те ще привлекат инвестиции за над 800 млн. евро, с около 30 хил. нови работни места. За 15 години инвестициите в зоната са над 1 млрд. евро, а разкритите работни места около 12 хиляди, посочва изданието.

Подкрепи Economic.bg