Юнкер обеща да привлече на €315 млрд. инвестиции

Председателят на ЕК представи в ЕП амбициозния план на екипа си за растеж в следващите 3 години

Преди вота за LuxeLeaks

Юнкер обеща да привлече на €315 млрд. инвестиции
200 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко
Председателят на Еврокомисията (ЕК) Жан-Клод Юнкер представи днес пред Европарламента (ЕП) в Страсбург плановете си за осигуряването на 315 млрд. евро инвестиции в Европейския съюз (ЕС).


Целта е създаването на работни места и инвестиционни проекти, за да се възстанови растежът в Общността. В центъра на „новата архитектура за инвестиции“, според шефа на ЕК,  е планът с три основни направления, като първото е създаването на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който ще заработи догодина.

Той е гарантиран с публични средства, чрез които през следващите три години (2015—2017 г.) ще се мобилизират допълнителни инвестиции от тези над 300 млрд. евро. Европейският бюджет и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще отпуснат общо 21 млрд. евро за бъдещия фонд.


Юнкер очаква частни инвеститори да увеличат тази сума цели 15 пъти. Според оценките на ЕК предложените мерки като цяло могат да увеличат БВП на ЕС с между 330 млрд. и 410 млрд. евро в рамките на 3 години и да създадат до 1,3 млн. нови работни места.


Фондът ще финансира проекти с „голям икономически и социален потенциал във всички страни-членки“. Целта на новата концепция е да свали тежестта от нови инвестиции от правителствата, които вече са изправени пред огромни дългове заради икономическата криза.

"ЕС трябва да привлече частния капитал, без да се трупат повече дългове, защото нашите деца и внуци ще трябва да ги плащат", заяви Юнкер пред евродепутатите при представянето на плана.

Идеята на този състав на ЕК предвижда „създаване на надежден набор от проекти, съчетан с програма за помощ, за да могат инвестициите да бъдат насочвани там, където те са най-необходими“. Според тях това е „амбициозна пътна карта, чрез която Европа ще стане по-привлекателно място за инвестиции и ще се отстранят регулаторните пречки“.

„Съвсем просто е — ако Европа инвестира повече, ще постигне по-голям просперитет и ще създаде повече работни места. Планът за инвестиции, който предлагаме в тясно партньорство с ЕИБ, представлява нов и амбициозен начин за насърчаване на инвестициите, без да се създава нов дълг“, обобщи Жан-Клод Юнкер.

Подкрепи Economic.bg