За кои държави ще отпадне първо британската карантина

Очаква се т.нар. \"туристически коридори\" да влязат в сила от 4 юли

За кои държави ще отпадне първо британската карантина

Снимка: Unsplash

Британските власти предстои да финализират подробностите около създаването на т.нар „коридори за пътуване“ или "туристически коридори", така че хората, пристигащи във Великобритания по определени маршрути, да не са длъжни да спазват 14-дневна карантина, предава BBC.

Предполага се, че по-голямата част от Западна Европа е в първоначалния списък на държавите, откъдето пристигащите ще бъдат освободени от карантина. Страните включват Франция, Италия, Испания, Гърция, Белгия, Германия, Норвегия, Холандия, Турция и Финландия.

Португалия обаче вероятно няма да бъде включена заради увеличаването на броя на новите случаи в и около Лисабон.

Швеция също е малко вероятно да бъде в списъка, тъй като процентът на инфекцията там е по-висок, отколкото във Великобритания.

Един коридор за пътуване ще означава, че двама души, пътуващи в двете посоки между две държави, няма да трябва да се самоизолират, след като пътуват.

Първоначалният списък на дестинациите, освободени от карантината, се очаква да влезе в сила в началото на следващия месец. Продължават разговорите и дали е възможен коридор за пътуване с Австралия.

14-дневната карантина ще остане в сила за хората, които пристигат от други страни и е възможно това правило да важи за някои държави за цялото лято.

Преди това правителството заяви, че карантината ще бъде преглеждана на всеки три седмици, а 29 юни бележи краят на първия триседмичен период.

Първите коридори за пътуване могат да влязат в сила на 4 юли, въпреки че тази дата в никакъв случай не е потвърдена.

Министърът на транспорта Грант Шапс заяви, че ще има съобщение по темата в понеделник. Но BBC разбра, че първоначалните подробности могат да бъдат представени още този уикенд.

Припомняме, че преди няколко дни Испания обяви, че ще премахне 14-дневната карантина за британски граждани "от уважение" към стотиците хиляди, които имат втори дом в страната.

За България все още е в сила 14-дневна карантина за пристигащи от Великобритания, както и за българи, пристигащи на Острова.
Коментари: 0