За първи път българин в списъка на Forbes за най-богатите хора в света

За първи път българин в списъка на Forbes за най-богатите хора в света

Снимка: Robinhood

Автор: Economic.bg

За първи път в списъка на Forbes за най-богатите хора на света фигурира име на българин. Това е Владимир Тенев, съоснователят на нашумялото напоследък приложение за търговия с акции Robinhood. 34-годишният милиардер се нарежда на 2674-о място в листата с нетно състояние от 1 млрд. долара. 

Влад, както е по-известен отвъд океана, придоби популярност през последните няколко години с амбицията си да демократизира финансите чрез платформата Robinhood. Той стартира платформата заедно с колегата си Байджу Бхат през 2013 г. насред движението „Окупирай Уолстрийт“. И историческият контекст, а и самото име на приложението подчертават идеята му да направи финансите по-достъпни за масовия потребител. 

Инструментът действително се превърна в мания, особено сред младото поколение. Това пък повдигна въпроса потенциалните опасности за потребителите, които нямат достатъчно финансови познания и често търгуват доста хаотично и рисково. 

Тази година компанията, която направи българина официално милиардер, си набра гняв и критики покрай сагата с търговията с акции на GameStop. Случаят разклати доверието на потребителите в иначе все по-популярното приложение Robinhood. Компанията и основателите ѝ пък си навлякоха регулаторни проверки и разследвания. 

Влад Тенев е роден във Варна, но в началото на 90-те години на миналия век заминава с родителите си за САЩ, след като те получават предложение за работа в Световната банка.

Коментари: 0