За три години Google е уважила 43% от исковете по „Правото да бъдеш забравен“

Постъпили са искове за отстраняването на над 2.4 млн. URL адреса

За три години Google е уважила 43% от исковете по „Правото да бъдеш забравен“
896 ~ 2 мин. четене
Три години след въвеждането на „Правото да бъдеш забравен“ Google е получила заявка за отстраняването на 2.4 млн. URL адреса в Европа. Компанията е уважила 43% от тях, сочи доклад на гиганта от тази седмица. Документът обхваща цели да хвърли повече светлина върху практиката на онлайн търсачката за периода от 2014 г. до 2017 г. по отношение на достъпа до информация. 
От въвеждането на правилото през май 2014 г. до февруари 2018 г. компанията е получила над 654 000 заявки за общо 2.43 URL адреса. Процентът на премахнатите е приблизително еднакъв на фона на предходните отчети. 
В новия си доклад Google споделя малко повече подробности за исковете. Например става ясно, че 89% от тях за подадени от частни лица, а 11% са в категория „други“, в това число компании, политици и знаменитости. 
От документа личи и за какъв вид информация най-често се иска „изтриване“. Както става ясно от графиката по-долу, най-много за заявките за „професионална информация“ (24%), следвана от „разни“ (21%). Любопитно е графата „престъпление“, която съставлява 8% от исковете.  
Правото да бъдеш забравен от резултатите в търсачката се появи през 2014 г. вследствие на решение на Европейския съд. Целта му е да помогне на хората и компаниите да скрият уеб страници с неподходяща, неактуална или потенциално „вредна“ информация. То позволява на гражданите на ЕС да поискат от операторите на европейските версии на търсачките (като Google.fr, Google.co.uk или Google.bg) да деиндексират въпросните сайтове от резултатите си. 
Според някои обаче премахването трябва да се отнася за всички търсачки на Google по света. Франция например дори води активно битка в тази посока. 
Коментари: 0