За втори път АПИ удължава гратисния период за тол системата

Водачите трябваше да са оборудвали камионите си с бордови устройства до днес, но извънредното положение налага нови промени

За втори път АПИ удължава гратисния период за тол системата

Снимка: АПИ

3458 ~ 2 мин. четене

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за втори път удължи срока, в който камионите трябва да се ободрудват с бордови устройства или GPS тракери, чрез които се таксува преминаването по платени пътища. Той изтичаше днес, но се удължава до края на извънредното положение - 13 май. 

Първоначално правителството и браншът се договориха на 1 март тол системата да стартира, но до 27 март водачите да не бъдат глобявани, ако нямат бордови устройства или GPS тракери, за да имат достатъчно време да оборудват превозните си средства. Заради въвеждането на извънредното положение в страната, срокът беше променен на 13 април, а сега е удължен до 13 май заради удължаването с един месец на извънредното положение, в което се намира България.  

„Отчитайки затрудненията, които браншът изпитва и необходимостта от време за оборудване на автопарка над 3.5 тона, превозвачите ще имат възможност да го направят до края на извънредното положение“, съобщиха от пътната агенция.

Те обясняват, че в този период служителите на Националното тол управление ще продължат да следят за нарушители. Всяко превозно средство, което все още няма бордово устройство може да си закупи маршрутна карта, за да заплати тол таксата си. „Нарушителите без регистрирани бордови устройства и без активирани маршрутни карти ще бъдат насочвани как да станат изрядни ползватели на платената пътна мрежа. Мобилните екипи също така ще проверяват дали правилно се използват вече активните и монтирани машинки за отчет на тол такси“, уточняват от АПИ.

Междувременно от пътната агенция съобщиха, че 35 541 камиона и автобуса на български превозвачи вече са с регистрирани в Националното тол управление бордови устройства и GPS тракери и се таксуват чрез тях при преминаването по платените пътища.

От старта на тол системата, въпреки намаления тежкотоварен трафик заради ограниченията срещу разпространението на COVID-19, са купени 505 843 маршрутни карти. Анализът на данните в Националното тол управление показва, че и в условията на извънредно положение и ограничения срещу COVID-19, превозвачите са продължили да оборудват автопарка си с бордови устройства.

Според постъпилата в Националното тол управление информация от националните доставчици на услуги, в процес на сключване са договори за  автоматично таксуване с бордови устройства и GPS тракери за над 15 000 пътни превозни средства. До края на април предстои доставката на още 20 000 бордови устройства, уточняват от АПИ.Подкрепи Economic.bg