Забраната на Huawei в САЩ: Автогол за $11 млрд.

Американските компании от Силициевата долина също ще понесат загуби

Забраната на Huawei в САЩ: Автогол за $11 млрд.

Снимка: БТА

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Новите мерки в САЩ, които ограничават американски компании да доставят части на Huawei, биха могли да струват милиарди долари под формата на загубени приходи за Силициевата долина, пише CNN. Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и втори на пазара на смартфони разчита на десетки американски технологични компании за ключови компоненти.

Миналата година китайският играч купи компоненти за общо 70 млрд. долара от 13 000 доставчици, припомня изданието. От тях около 11 млрд. долара са отишли за продукти от десетки американски компании, в това число за чипове от Qualcomm и Broadcom, както и софтуер от Microsoft и Google.

Тези приходи на американските фирми сега са под въпрос заради решението на администрацията на Доналд Тръмп да сложи Huawei в списъка с чуждестранни компании, на които е забранено да получават компоненти от американски износители без лиценз.

Влизането в черния списък излага на риск както самата компания Huawei, така и е мрежата ѝ от клиенти по целия свят, тъй като производителят няма да може да обнови софтуера и да извърши рутинна поддръжка и смяна на хардуера, се казва в анализа на Eurasia Group. Така собствениците на смартфони на марката например може да не успеят да актуализират операционната система Android на своите устройства, предвид че Huawei „не изглежда да има готова алтернатива“, добавят те.

Смяна на доставчици

Забраната на Белия дом нарушава и световната верига за доставки на Huawei, тъй като и чуждестранните компании няма да имат право да продават на китайската компания продукти, съдържащи американски компоненти, смята Лорънс Уард, партньор в международната адвокатска фирма Dorsey & Whitney. Това означава, че Huawei няма да може да закупи чипсети от тайвански доставчик, ако те съдържат части или компоненти от щатски производители.

Huawei обаче казва, че е прекарала години в подготовка за настъпилия сценарий. „Това решение е последната стъпка в кампанията срещу Huawei, водена от американското правителство по политически причини“, заяви председателят на компанията Кен Ху в съобщение до служителите в петък. 
От думите му става ясно, че компанията от години е наясно, че това би могло да се случи. „Инвестирахме много и направихме пълна подготовка в различни области“, уверява той.

„Безумно решение“

Дъщерното дружество на Huawei за проектиране на чипове също заяви, че се е подготвяло за тази „екстремална ситуация на оцеляване“, знаейки, че „един ден всички модерни чипове и технологии в САЩ няма да бъдат достъпни“.

За да гарантира, че Huawei ще продължи да обслужва клиентите си, дружеството HiSiliocon е създало „резервни гуми“, така че компанията да оцелее.

Съединените щати „взеха най-безумното решени, поставяйки Huawei в контролирания списък за износ“, пише Хе Тингбо, която оглавява HiSiliocon. „Днес, когато историята направи своя избор, „резервните гуми“, които създадохме, се превърнаха в План А за една нощ“, отбелязва още тя.

Все пак за Huawei ще е трудно да издържи дълго време без доставки от американски компании, смята брокерската фирма Jefferies. Става ли дума за софтуер за смартфони и телекомуникационно оборудване, американските фирми доминират, казва анализаторът от компанията Рекс Ву. Huawei няма алтернатива и на изчислителните чипове за телекомуникационни базови станции, добавя той.

Така, макар и да е лидер в 5G технологията, Huawei все още се нуждае от части от САЩ, за да произведе своето иначе топ оборудване. Известно е, че китайската компанията е подписала 25 контракта в Европа и 10 в Близкия изток, чието изпълнение сега е заплашено от най-малкото от забавяне.

Ескалацията на американската кампания срещу Huawei през тази седмица разтърси инвеститорите. Акциите на Qualcomm например, чиито продажби към китайската компания представляват по-малко от 10% от приходите ѝ, затвориха с 4% спад в четвъртък. Оптичният производител Lumentum събира приходи от Huawei, равняващи се на около 15% от общите. Акциите на компанията се сринаха с почти 12%. Други играчи също отбелязаха спад и затвориха на червено.
Коментари: 0