Заетостта в САЩ нарасна с много по-малко от очакваното

Износът на Китай е спаднал с 1.8% в сравнение с миналата година,

Заетостта в САЩ нарасна с много по-малко от очакваното

Валутни пазари

Трудовата заетост в САЩ нарасна през април със 160 000 работни места при очаквания за повишение с 200 000. Междувременно безработицата е останала без промяна и на нива 5%. В Канада заетостта е намаляла с 2400 работни места през април след ръста от 35 000 през март. Работните места на непълен работен ден са се повишили с 400 след покачването през март с 5 300.

Щатският долар продължава да нараства срещу канадския долар след мощното оттласкване от нивата на 1.25. Близка е съпротивата при 1.30, а неин пробив би насочил вниманието към 1.3372, където преминава 200-дневната пълзяща средна.

Действията на Австралийската централна банка през миналата седмица спряха валутата, която остава под натиск и заради слабите данни за износа и вноса на Китай.

Спадът на британския пануд продължава преди заседанието тази седмица на Английската централна банка. Слаба подкрепа е 100-дневната пълзяща средна на 1.4373.

Евро/долар се търгува около нивата от 1.14, а долар/йена около 107.50.


Лихви

Като цяло движенията на лихвите бяха много слаби като американските се повишиха след оповестяването на данните за трудовата заетост в петък.


Суровини 

Златото нарасна до 1289 долара за тройунция след данните за заетостта в САЩ. Слабият резултат повиши спекулациите, че лихвите ще нарастват по-бавно.

Базовите метали като цяло поскъпнаха в петък. Слабият внос на Китай обаче натежа днес над сектора.

Петролът удържа позиции заради опасенията свързани с разрастващите се пожари в Алберта, Канада, тъй като доставките от петролните полета се забавят. 


Капиталови пазари

Фондовите пазари се представиха различно като движенията не бяха големи. В Германия и Великобритания бяха отчетени минимални печалби на акциите. Американските индекси на Уолстрийт реализираха по-добро покачване между 0.3% и 0.5%.

Коментари: 0