Заев: Българите ще бъдат включени в македонската конституция

Македонският премиер е на стратегическа визита в София дни преди Европейският съвет да обсъди еврочленството на Скопие

Заев: Българите ще бъдат включени в македонската конституция

Снимка: БТА

5748 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Проблемът между България и Северна Македония е двустранен и трябва да бъде решен на двустранно ниво. Това заяви премиерът на западната ни съседка Зоран Заев след разговори със служебния министър-председател Стефан Янев. По време на ключовата си визита в София той се срещна също и с президента Румен Радев, както и с лидерите на ГЕРБ и БСП. Надеждата е, че посещението му тук ще придвижи двете държави към разрешаването на конфликта, а Северна Македония – напред в процеса по присъединяването ѝ към Европейския съюз.

„Делегацията на господин Заев дойде с конкретни предложения, които разбира се ще обсъждаме интензивно и професионално още днес и в близките дни“, заяви Стефан Янев. Подробностите не станаха ясни.

Македонският му колега Зоран Заев обаче обеща да промени македонската конституция преди членството в ЕС и да включи българския народ в нея, предава агенция „Фокус“. Македонският премиер коментира, че: 

Ако искаме да бъдем член на европейското семейство, трябва да имаме европейска конституция.“

„Северна Македония за нас е най-близката, важна и приятелска страна“, каза на пресконференция президентът Румен Радев. 

Според него диалогът досега е бил замразен, което се е отразило на перспективата на Северна Македония за начало на преговори за членство в ЕС. „До известна степен това се дължи и на факта, че Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, който беше подписан с предишното българско правителство през 2017 г., нямаше конкретни обвързващи условия и срокове. Това даде възможност за променливи тълкувания и действия“, допълни той.

Македонската делегация остава в София и тази вечер, когато разговорите ще продължат в неформална обстановка. 

Посещението в София идва непосредствено преди Европейския съвет по общи въпроси, който ще се проведе другата седмица. Тогава ще бъде обсъдено началото на преговори за еврочленство на Скопие и Тирана.

Подкрепи Economic.bg