България праща Плана за възстановяване на ЕК през юли

В това Румен Радев увери Шарл Мишел

България праща Плана за възстановяване на ЕК през юли

Снимка: Unsplash

1572 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg
Национален план за възстановяване

Българският план за възстановяване и устойчивост е в процес на изготвяне и предстои да бъде представен на Европейската комисия през месец юли тази година. В това президентът Румен Радев увери председателя на Европейския съвет Шарл Мишел по време на видеоконферентен разговор заедно с други лидери на държави членки на общността. 

Думите на държавния глава идват след острите критики към ключовия документ, изготвен от ГЕРБ. Забележки имаше и от Брюксел, а служебното правителство трябваше да прави сериозни промени, за да го финализира. Междувременно други страни скоро ще получат първите COVID субсидии, след като ЕК ускори оценяването на изпратените планове за възстановяване.

Онлайн срещата на евролидерите бе инициирана от Шарл Мишел. Сред обсъжданите теми бяха мерките за икономическо възстановяване от пандемията от коронавирус, миграцията, както и други теми. Националните планове за възстановяване и устойчивост са отговор на кризата, чрез който страните членки на ЕС трябва да заложат механизмите за своята модернизация.

Българският президент призова за укрепване на лостовете за реакция при кризи, както и да бъде повишена устойчивостта на здравните системи на страните членки. Според Радев ЕС е демонстрирал готовността си да действа решително и иновативно, а от държавите сега зависи предоставените ресурси да бъдат използвани по най-ефективен начин.

Подкрепи Economic.bg