Първите COVID субсидии от ЕС подминават България

Източници на Politico посочват кои ще са първите четири държави с достъп до мегафонда на ЕС

Първите COVID субсидии от ЕС подминават България

Снимка: БТА

1828 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Национален план за възстановяване

Европейската комисия ще ускори оценката си на националните планове за възстановяване и устойчивост и смята още следващата седмица да одобри първите от тях. Въз основа на това ще бъдат отпуснати първите субсидии и нисколихвени кредити за преодоляване на кризата от пандемията „през следващите седмици“. Това заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Средствата са част от мегафонда на Блока „ЕС от следващо поколение“, който трябва да вдигне на крака ударената от коронавируса регионална икономика.

Фон дер Лайен се гордее, че прозорецът от продължилата няколко дни среща на върха на ЕС в Брюксел миналото лято до реалното изплащане на средствата е по-малко от година.

Това е забележително постижение“, посочи Фон дер Лайен.

Първият влак потегля без България

Според дипломати от Европейския съюз, цитирани от Politico, сред първите късметлии вероятно ще бъдат Португалия, която в момента е европредседател на Съвета на ЕС; Испания, един от най-големите бенефициенти от фонда, който не се забави с подаването на документите си като Италия и Полша; „обсебената от детайлите“ Гърция и пестеливата Дания.

След одобрението на Еврокомисията в рамките на месец такова се изисква и от Съвета на ЕС, след което може да започне превода на евросредствата. Първите преводи за всички страни са в размер до 13% от общия размер на предвидените за конкретната държава безвъзмездни средства и заеми.

Друго европейско издание – EU Observer посочва, че единствено България, Естония, Малта и Нидерландия не са изпратили към момента националните си планове.

Припомняме, че от ГЕРБ отказаха да изпратят тяхната версия на Плана в Брюксел в рамките на своя мандат и оставиха задачата на служебния кабинет. Вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов обаче посочи, че е заварил план „под формата на чернова“, който не може да бъде изпратен в този си вид до Европейската комисия. Впоследствие след визитата си в Брюксел президентът Румен Радев уточни, че самата Европейска комисия изисква промени и усъвършенстване на националния ни план.

Коментари: 0