Пеканов: Заварих Плана за възстановяване под формата на чернова

Ако той бъде подаден и одобрен от ЕК бързо, България ще може да получи 13% от средствата тази година

Пеканов: Заварих Плана за възстановяване под формата на чернова
6238 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

За разлика от коментарите на правителството на ГЕРБ, Планът за устойчивост и възстановяване не само не е готов за подаване, но дори изглежда под формата на чернова. Това стана ясно от думите на служебния вицепремиера, отговарящ за евросредствата, Атанас Пеканов, който коментира темата в ефира на bTV. Той напомни, че службите на Европейската комисия са направили “доста коментари и препоръки”.

Пеканов изтъкна, че има технически критики и доста работа по всеки от компонентите, както и критики по по-големи въпроси, като енергетиката, където липсва достатъчно амбиция по извършването на “зеления преход”.

Работим активно и се надяваме да го подадем в нашия мандат. Аз заварих едно голямо домашно, което трябва да довършим, дори без да променяме нищо. Всичко зависи от баланса между това да надградим и подобрим Плана и да го подадем възможно най-бързо. Доста сложно и отчасти политическо решение.”

Служебният вицепремиер напомни, че в момента, в който документът бъде подаден и получи одобрение, има възможност да се преведат 13% от предвидените общо 12 млрд. лв. За целта обаче ЕК трябва да даде зелена светлина тази година.

Планът за възстановяване и устойчивост е нов механизъм в Европа, какъвто не е имало досега. Той се характеризира с по-различен подход от досегашния – с наличието на индикатори, проекти и реформи, които ако не бъдат извършени, няма да бъдат получени пари.

“Много е важно обвързването на проектите с реформи”, коментира Пеканов, според когото това е правилният подход, защото в годините се е видяло, че промените не се правят в достатъчна степен. А реформи са предвидени във всеки от 12-те компонента, от които е изграден Планът – от бизнеса през енергетиката до образованието. Има 36 заложени реформи, по думите му.

За Пеканов приоритет на първо място са науката и образованието.

Това е бъдещето. Ние трябва да направим така, че децата, които са бъдещето на България, да получават възможно най-доброто образование. Има залегнали проекти и ние се опитваме да ги надградим, за да гарантираме, че именно този преход – дигитализацията, ще стигне до българските ученици.”

Той напомни, че в класациите за цифрови умения ние не сме на напред, а трябва и можем да бъдем на първите места.

В сферата на икономиката се предвижда не просто да се усвоят средства, а да бъдат таргетирани правилните фирми - тези, които имат най-голяма добавена стойност, създават работни места, движат експорта. Важно е да се заложи инструмент, с който да се гарантира, че това не са само грантове, които стигат до фирмите, а могат да бъдат като заемни средства.

Коментари: 0