Загуби на щатската валута срещу еврото и йената

Златото приключва седмицата близо до петгодишното дъно

Загуби на щатската валута срещу еврото и йената

Доларът днес се стабилизира срещу еврото и йената, след като вчера беше в отстъпление след ралито довело го до седем месечни върхове. Долар/йена е на 122.85 след вчерашното изсипване спряло четири поредни дни на растеж. Решението на ЯЦБ да не облекчи допълнително монетарната политика оказа лек натиск върху зелените пари, които въпреки всичко отчитат растеж за седмицата преди по-дългия уикенд. В понеделник японските финансови пазари ще останат затворени заради официален празник в страната.

Евро/долар е на 1.1715. Щатската валута пострада от теглене на печалби, но и така еврото е със загуби за седмицата заради перспективите за повишение на лихвите на Федералния резерв и облекчение на монетарната политика на ЕЦБ през следващия месец.

Високодоходните валути са силни, а новозеландския долар е най-силния тази седмица измежду десетте водещи световни валути. Той се котира на 0.6585 след ръста в четвъртък дошъл при данните за цените на местните производители, които породиха рали. През август валутата се срина до шест годишно дъно от 0.62 при бягството от рискови позиции дошло при срива на китайските капиталови пазари, но след това напредна с 6.5%. Резервната банка на Нова Зеландия намали лихвите тази година, но правителствените облигации все още предлагат конкурентна висока доходност в сравнение с дълга емитиран от другите индустриални икономики.

Австралийският долар също е силен след растежа вчера дошъл при покриване на къси позиции при подобрените световни пазари на които се търсеха повече рискови активи. Валутата достигна нива от 0.72 срещу щатския долар при дъно вчера на 0.7103.

Златото приключва седмицата близо до пет годишното дъно

Златото се опитва да отчита слаб растеж, но е на път да завърши седмицата в близост до над пет годишното дъно, което отчете вчера. Металът се мъчи срещу силата на долара преди широко очакваното повишение на американските лихви през следващия месец. По-скъпият долар вреди на търсенето на суровини, чиято цена е в долари, тъй като ги прави по-скъпи за притежателите на други валути. Спот цената е 1083 долара за тройунция, но в сряда удари над пет годишно дъно на нива от 1064.95 долара за тройунция.

Вчера стана ясно, че молбите за помощи срещу първоначална безработица в САЩ са спаднали през миналата седмица, а измерване за икономическата активност е отчело растеж през октомври. Това са сигнали, които дават още по-голяма увереност на Федералния резерв да повиши лихвите следващия месец.

Златото може да попадне под нов натиск заради новините, че китайските банки са станали по-предпазливи при заемането на метала. Те са притеснени от нарастващия брой фалити сред производителите на бижута, което ги кара да отпускат по-предпазливо нови заеми в злато. Четирите най-големи китайски банки имат общо 443.4 милиарда юана (около 69.63 милиарда долара) обвързани със заеми в злато и това може да навреди на вноса в Китай и с това да порази световната цена на метала.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0