Загубите от лошо законодателство са поне 3 млрд. лв. за осем години

От проекта АЕЦ „Белене“ икономиката е загубила поне 1.5 млрд. лв., показа анализ на Красен Станчев

Загубите от лошо законодателство са поне 3 млрд. лв. за осем години
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Загубите за бизнеса и хората от предлагането и приемането на компрометирани закони са между 3 и 4 млрд. лв. Това показва изследване на икономиста Красен Станчев за икономическите и фискални последици от лошото управление на законодателството в България. В голяма степен тези загуби са по линия на пропуснати частни инвестиции заради лобистки закони, недоверие в съдебната система, недостатъчната защита на частната собственост и неспазване на договорите.

Анализът разглежда 19 случая на лошо управление на законите, а изследването обхваща периода между 2007 и 2015 г. Разгледан е казусът „КТБ“, неплащането по договори от страна на НЕК към централи и мини, данък „вредни храни“, предстоящите промени при независимия финансов одит, фалитът на „Кремиковци“ и мина „Черно море“, забавянето на разрешителното за концесия за „Дънди прешъс“, таксите върху ВЕИ производителите, забраната за проучване и добив на шистов газ и др.

„Един от най-фрапантните случаи на компрометирано законодателство е забавеното от страна на екологичното министерство разрешително за добив на полезни изкопаеми, за което „Дънди прешъс“ трябваше да чака 8-9 години“, каза Станчев. Неговите изчисления показват, че загубените средства за икономиката са около 900 млн. лв. „Около 160 млн. е загубата от невнесено ДДС, а над 60 млн. лв. не са постъпили от концесионни такси“, обясни икономистът.

От проекта АЕЦ „Белене“ икономиката е загубила поне 1.5 млрд. лв., показа анализът. Заради промените в Закона за търговските вериги, приети през 2015 г., загубата е поне 250 млн. лв. „Тези загуби са натрупани откакто започнаха обсъжданията около промените в този закон до сега. Те са основно по линия на отложени инвестиции от страна на компаниите“, смята Красен Станчев.

Поне 370 млн. лв. е загубата от забраната за проучване и добив на шистов газ. „Тук е трудно да се каже с точност числото, защото дори няма шанс да се проучи с какво разполага България като ресурс“, казва икономистът. Според него числото може да бъде и много по-голямо, ако се окаже, че на територията на страната може да се добива природен газ. „В такъв случай загубата може да достигне до няколко процента от брутния вътрешен продукт“, добавя той.

Лошото управление на законите според анализа има пряко влияние върху частните инвестиции. Това се вижда и от данните за потоците, които са замръзнали след 2010 г. Докато в Държави като Румъния и Чехия тяхната стойност е започнала да расте след големия спад от 2008 - 2009 г.
Коментари: 0