Захариева: Македония може да получи покана за членство в ЕС тази година

Тя определи подписването на договора за добросъседство между България и Македония като събитието на 2017 г.

Захариева: Македония може да получи покана за членство в ЕС тази година
За мен е реалистично Македония да получи покана за членство в Европейския съюз тази година, при напредък в преговорите за името и на плана за реформи, защото те имат доста амбициозен план. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за Дарик радио. Тя припомни, че Македония има статут за кандидат за член на ЕС още от 2005 г., но досегашната политика на страната за нерешаване на проблемите със съседите е довела до това, тя още да не е започнала преговори за това.

„Радвам се, че правителството в Македония разбра, че политиката „срещу“ не е политиката на европейските ценности“, каза Захариева.

Тя определи подписването на договора за добросъседство между България и Македония като събитието на 2017 г. „Всъщност, много правителства са работили преди това по тази сага и много се радвам, че тя най-накрая приключи. Но по-важното е, че този договор се спазва още преди да влезе в сила“, каза вицепремиерът.

Тя добави, че преди това никога не си е представяла, че българският и македонският премиер биха отишли заедно на поклонение пред паметника на цар Самуил в София или пред паметника на Гоце Делчев в Скопие. „И тази промяна в отношението на политическо ниво се усеща и между хората. А тогава, когато направим и покажем доброжелателност между двете държави, мисля, че и хората от двете страни на границата ще искат толкова да бъдат заедно, че политиците няма да имат друг избор освен да продължават да спазват договора“, добави Захариева.
Коментари: 0