Захариева: Няма сериозни аргументи да не сме в Шенген

Влизането в еврозоната е добре за българските граждани и икономика, смята външният министър

Захариева: Няма сериозни аргументи да не сме в Шенген
732 ~ 2 мин. четене
Няма сериозни аргументи защо България е извън Шенген. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред bTV. Във връзка с новината, че до 1 година може да влезем в „чакалнята“ на Еврозона и в Банковия съюз, ако ЕЦБ ни одобри, Захариева коментира:

„Има много ясен текст, че се отчита какво е направила България. Страната ни отговаря на условията, с ясна пътна карта. Очаква се официалната молба, за да може да се изпълнят процедурите и до една година да станем членове едновременно и на Банковия съюз, и на „чакалнята“ на Еврозоната“, добави тя.

„Убедена съм, че ще успеем да покажем, че всички данни, които сме дали, са такива“, каза още Захариева. На въпрос възможно е до 2022 г. да влезем в Еврозоната, външният министър заяви, че не може да прогнозира. „Влизането в еврозоната е добре за българските граждани и икономика. Дава сигурност и стабилност, както и привличане на инвестиции“, поясни тя.

„От години работим за влизането в Шенген. Няма сериозни аргументи защо България е извън Шенген“, допълни Екатерина Захариева. „Някои хора се изказват много неподготвени. Не може по време на Председателството приоритет да бъде влизането на България в Шенген. Това е процедура, още повече сме изпълнили критериите“, коментира тя.

„Това, което България направи, през тези 6 месеца - е да излезе с поне 180 градуса обърнато мнение за страната, с по-висока репутация и доверие към институциите и администрацията, към политиците, парламента и правителството. След тези 6 месеца излизаме с много по-силни позиции. Убедена съм, че в съвсем скоро време ще се случи и Шенген“, каза още външният министър.
Подкрепи Economic.bg