Захариева отхвърли съкращаване на разходи

Вицепремиерът се обяви за предоговаряне на дългосрочни договори с ТЕЦ и ВЕИ

Захариева отхвърли съкращаване на разходи

Снимка: Личен архив

Автор: Стилиян Гребеничарски

Служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие, благоустройството и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева отхвърли възможността предложената актуализация на бюджета да включва и съкращаване на някои публични разходи.

В ефира на БНТ тя посочи, че подобна стъпка би означавала загуба на средства по европрограми, липса на пари за поддръжка на пътищата и невъзможност за покриване на социални разходи. По думите ѝ, „това за минималните средства, за да функционира нормално държавата“. Захариева напомни, че служебният кабинет не може да извърши и така необходимите реформи в различни публични сектори.

„Ако предишното Народно събрание бе подходило отговорно и гласувало актуализация на бюджета, то сега тази тема нямаше да стои на дневен ред“, обясни вицепремиерът. Според нея, ако проектът бъде оставен за следващото правителство, то чисто технологично няма да има достатъчно време актуализацията да осигури необходимия ресурс.

Захариева определи проекта за изменение на публичните финанси като разумен и го мотивира с множеството протести – от работници в строителни фирми със забавени плащания и вложители в КТБ. Въпреки това, тя отрече посланието да е: „Всеки, който поиска пари, ще получи“. Тя добави, че 260 млн. лв. са преведени вече за изпълнението на проекти по ОП „Околна среда“, а 188 млн. е сумата заделена за ОП „Регионално развитие“.

Вицепремиерът, в чийто ресор попада и енергетиката, обясни, че покачването на цената на електроенергията е неизбежно, но то покрива едва 20% от текущия дефицит на НЕК. Този дефицит е формиран от разликата в цените, на които държавната компания изкупува енергия по дългосрочни договори с ВЕИ, ТЕЦ и др. и съответно продава през енергийния микс.

Тя се обяви за комплексен подход и предоговаряне на договорите за „зелена“ енергия, с някои от топлоелектрическите централи, топлофикации и заводски мощности.  

Коментари: 0