Захариева: Трябва да работим заедно за спиране на военните действия в Сирия

Европейските страни трябва да се обединят, въпреки своите различия, за да се подобри обстановката в Сирия

Захариева: Трябва да работим заедно за спиране на военните действия в Сирия
548 ~ 2 мин. четене
Вицепремиерът Екатерина Захариева ще участва в неформалната среща на министрите на външните работи на страните от ЕС, част от календара на Председателството. Преди официалния старт на събитието тя коментира пред медии предстоящите теми, които европейските лидери ще обсъждат.

„Имаме много важен дневен ред. Ще започна със Западните Балкани, един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. Ние сме съсед на две от страните от региона и считаме, че нашето бъдеще е заедно в Европейския съюз тогава, когато те са готови“, заяви Захариева. Тя допълни, че в срещата ще бъдат включени темите за Сирия и обстановката след последните събития там, както и за позитивните сигнали в диалога между Северна и Южна Корея. 

Захариева коментира и позицията на България по темата с името на Македония. Според нея намирането на решение за името е важно не само за целия Европейски съюз, но и за двете страни – Гърция и Македония. Вицепремиерът заяви, че външният министър на Гърция ще присъства на неформалната среща, но най-вероятно между двамата няма да се проведе разговор поради натоварените им програми. 

„Ситуацията в Сирия, въпреки че има сериозни успехи в борбата с ДАЕШ, още съвсем не е спокойна. Само за една седмица има около 300 ранени цивилни“, коментира Екатерина Захариева. „Това, което е важно за коалицията е да работи заедно“, добави тя.

Неформалната среща на външните министри „Гимних“ ще се проведе днес и утре в Националния дворец на културата (НДК). Интересен факт е, че името „Гимних“ идва от замък в Германия, където през 1974 г. за първи път се провежда неформална среща на външните министри на държавите от ЕС. От тогава „Гимних“ е кодово название на срещата от високо равнище. 
Подкрепи Economic.bg