Законът на Пеевски за изсветляване на медиите е приет окончателно

Вече ще трябва да бъде посочван крайният собственик и кой фактически определя редакционната политика

Законът на Пеевски за изсветляване на медиите е приет окончателно
Написаните от депутата на ДПС Делян Пеевски законови промени за изсветляване на медиите беше приет окончателно от депутатите. Така всички медии вече ще трябва да посочват на сайтовете си кой е крайният им собственик, дали той заема публична длъжност и дали има наложена присъда.

Освен действителния си собственик, медиите ще трябва да декларират и лицето, което фактически контролира съдържанието на медийната услуга и редакционната политика, ако то е различно от собственика. При промяна на собствеността тя трябва да се декларира в срок от 7 дни. До 30 юни ще трябва вече да се декларира всяко получено финансиране в предходната година, както и неговият размер, защо е получено и от кого.

Приетите окончателно промени налагат разпространителите на печатни издания да декларират в Министерството на културата действителния си собственик, както и броя на обекти за продажба на дребно.

Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията. Санкциите за неподаване на декларация и невярна информация ще са от 10 хил. до 15 хил. лева за първо и от 20 хил. до 30 хил. лева за повторно нарушение.

Коментари: 0