Зам.-министър и още 5 души са арестувани след спецакцията днес

Красимир Живков и бивш началник на РИОС-Плевен са били част от организирана престъпна група, която е нарушавала закона по линия на преработката на опасни отпадъци

Зам.-министър и още 5 души са арестувани след спецакцията днес
2273 ~ 2 мин. четене

Шест души са арестувани в рамките на акцията на Спецпрокуратурата, ДАНС и жандармерията днес. Те са задържани за 24 часа. Сред тях е и зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, чийто дом беше претърсван по-рано от органите на реда. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг относно спецакцията.

Според прокуратурата Живков и бивш началник на РИОС-Плевен са били част от организирана престъпна група, която е нарушавала закона по линия на преработката на опасни отпадъци.

По-късно прокуратурата ще прецени на кого и за какви деяния да повдигне обвинения и какви мерки за неотклонение да се определят.

Днес са извършени множество действия по разследването - в София, Ботевград, Правец, Пловдив, Монтана, Плевен и др., обясни Милева. По думите ѝ са събрани множество писмени и гласни доказателства, от които се установява, че зам.-министър е съдействал за издаване на нотификации за внос на отпадъци, основно от Италия. „Той индиректно е оказвал натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не отговаряли на необходимите изисквания“. Служителите, които отказвали съдействие са освобождавани или са били карани да напускат.

Живков е отказвал издаването на такива нотификации и така е принуждавал производители да предават опасния отпадък на определени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на страната ни.

Според данните на прокуратурата от тази схема се е възползвала рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори, от тази преработка се получава опасен отпадък. Първоначално той се е изнасял за Германия, където е имало изградена лицензирана мощност, без да се застрашава околната среда, за това обаче се заплащала висока цена. „С цел спестяване на голяма част от тези разходи, дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъците като ги изпращало на контролирани от него дружества с фиктивна дейност като така са спестявали голяма част от разходите, генерирали са огромна печалба и се е избягвало заплащането на данъци в големи размери", обясни Милева.

Подкрепи Economic.bg