500 хил. лв. дневно влизат в българския бизнес по ОПИК

През 2018 г. предстоят нови процедури в размер на над 400 млн. лв., съобщи зам.-икономическият министър

500 хил. лв. дневно влизат в българския бизнес по ОПИК
Автор: Вероника Тонева
Средно по 500 хил. лв. на ден са отивали при българския бизнес по Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“ за последните 2 години. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев на събитие за годишния отчет на програмата. Той подчерта, че към момента над половин милиард лева са усвоени от предприятията директно в българската икономика.

„Това, което предстои по програмата за 2018 г., са над 400 млн. лв. по различни процедури. Започваме две ваучерни схеми. Предстои и много интересна процедура за предприемачество в размер на 67 млн. лв.“, допълни Манолев. „Ако запазим темповете, с които се работи, до края на програмния период близо 3000 български предприятия ще получат безвъзмездна финансова помощ по ОПИК“.

Програмата за предприемачество е предназначена за млади компании до 2 години, микро, малки и средни предприятия с иновативни творчески идеи за разработване на нови продукти, които ще бъдат финансирани в различни сектори.

От началото на програмния период повече от половин милиард лева са изплатени на българските компании. Обявили сме процедури за над 70% от бюджета на цялата програма за периода. Сключените договори са над 1500 на обща стойност от 1.4 млрд. лв., като голяма част от тях са в изпълнение. Акцент на събитието бе и предстоящата процедура „Насърчаване на предприемачеството“ с бюджет от 67 млн. лв. През декември месец предстои да се обявят за ново обществено обсъждане условията за изпълнение на процедурата. Това информира Ивелина Пенева, главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“.

По другата оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“ 2014-2020 г. ще се търси по-достъпно финансиране на МСП под формата на кредити. Срокът за отпускане на тези кредити е 31 декември 2019 г. Това обясни, Калин Маринов заместник-директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“.
Коментари: 0