Зам.-министърът с нацисткия поздрав е подал оставка

Това е станало след среща с Бойко Борисов, въпреки нежеланието на Валери Симеонов

Зам.-министърът с нацисткия поздрав е подал оставка

Снимка: Личен архив на Павел Тенев от Facebook

2501 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Въпреки опита на съпредседателя на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов да омаловажи казуса с нацисткия поздрав, предложеният от него зам.-министър на регионалното развитие Павел Тенев е подал оставка. Това бе съобщено официално от Тенев, който говори пред журналисти след среща с министър-председателя Бойко Борисов.

"Подадох оставка като зам.-министър. Смятам, че създаденото напрежение не работи добре за правителството и помолих да бъда освободен от длъжност. Съжалявам, че така от една снимка се преекспонираха нещата и това. Оставката ми е най-правилното решение", каза вече бившият зам.-министър.

Тенев бе назначен за заместник на Николай Нанков само преди два дни. Още в същия момент стана ясно, че в профила си във Facebook той има публикувана снимка отпреди 9 години, на която позира с изпъната ръка, символизираща нацисткия поздрав, край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж. След като снимката започна да се разпространява в интернет, профилът на Тенев бе деактивиран.

Павел Тенев е предложен за поста лично от Валери Симеонов и той го защитаваше до последно в скандала. "Несериозни работи. Нямам Facebook, не съм видял снимка, не мога да коментирам. Нацистки ли е поздравът наистина? На база на кое да го оттеглим - че е хитлерист или член на нацистка партия? Глупости", коментира той казуса пред вестник "Сега".  Малко по-късно Симеонов сам се е свързал с вестника, за да допълни, че през 70-те години на миналия век като студент го били завели в лагера "Бухенвалд". "Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там... Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село", заяви Валери Симеонов.

Това е третият компрометиран зам.-министър, който е назначен от квотата на „Обединени патриоти“. Стоил Апостолов бе уволнен от здравно министерство заради излъчено предаване на „Господари на ефира“, в което бе хванат в злоупотреби. Засега зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов все още е на поста си, въпреки протестите на четирите работодателски организации и документираните нередности като директор на НЕК през 2011 г.

Подкрепи Economic.bg