Европейската заплаха за санкции срещу Турция удари още лирата

Предупреждението заради териториалните спорове с Гърция дойде от Еманюел Макрон и още шест европейски лидери

Европейската заплаха за санкции срещу Турция удари още лирата

Снимка: БТА

Турската лира поевтинява днес, след като Европейският съюз заплаши да изготви списък с възможни санкции, които да бъдат наложени на Турция в случай, че управляващите откажат да седнат на масата за преговори за разрешаване на териториалния спор с Гърция и Кипър. Тази заплаха беше отправена от лидерите на седем европейски държави в четвъртък, цитирани от Reuters.

Френският президент Еманюел Макрон беше домакин на среща в Корсика между лидерите на шест други държави от ЕС, включително регионалния съперник на Турция - Гърция, с надеждата да намерят общ език по териториалния спор преди следващата среща на върха на ЕС този месец.

Събитията понижиха курса на лирата към долара, като към 13:10 ч българско време спадът бе в размер на 0.35% и 1 долар се обменяше за 7.4664 лири. Понижението на лирата дойде след лек ръст в четвъртък – първият от две седмици насам.

Като цяло турската валута е загубила около 20% от стойността си тази година и тази седмица достигна рекордно ниски дъна, на които 1 долар се равняваше на 7.4947 лири. Това се случва заради притесненията относно изчерпването на валутните резерви на Турция и растящата инфлация в период, в който турската икономика се бори с въздействието от пандемията.

Коментари: 0