Започна производството на самолетите F-16 за България

Производствената линия ще произвежда изтребители и за Бахрейн, Словакия, Тайван и др.

Започна производството на самолетите F-16 за България

Снимка: Pixabay

7156 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Производството на поръчаните от България американски бойни самолети F-16 е започнало в САЩ, съобщиха от американските Военновъздушни сили. Освен за България, производствената линия ще произвежда изтребители за Бахрейн, Словакия, Тайван и др. В съобщението на американските ВВС се посочва, че първите F-16 ще излязат от производствената линия през 2022 г. Не става ясно обаче коя държава ще получи първа машините. Производството ще се ускори от 2022 г. нататък.

Според договора на България тя може да получи машините си най-късно до 2027 г. Все пак очакванията са първите шест машини за България да бъдат доставени през 2024 г. Други два изтребителя ще останат в САЩ за обучение на българските пилоти, което тече и в момента.

През 2019 г. страната ни плати накуп 2.1 млрд. лв. за самолетите. България в момента подготвя и инфраструктурата на летище „Граф Игнатиево“, за да отговори на новите изтребители. Цената за това е малко над 300 млн. лв., като с постановления за тази цел правителството на Бойко Борисов отпусна около 200 млн. лв.

На етап разговори е и доставката на нови осем машини. Преди месеци от бившия военен министър Красимир Каракачанов стана ясно, че страната ни ще настоява новите осем машини да бъдат плащани разсрочено. Според съобщението на ВСС други страни също вече са изразили интерес към допълнителна покупка на изтребители.

Коментари: 0