Одрин иска ваксинираните българи да пътуват без PCR тест

Търговците в турския град обмислят варианти за връщането на българските клиенти

Одрин иска ваксинираните българи да пътуват без PCR тест

Снимка: Pixabay

11969 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

В Одрин искат за българските граждани, които посещават Турция, да важат същите условия, каквито българските власти прилагат за чужденците, влизащи в страната. Става дума специално за премахване на изискването за представяне на отрицателен PCR тест от ваксинираните с две дози, както и от тези, които са преболедували COVID-19.

Председателят на Одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт посочи, че целта е отново да се осигури масово посещение на българите за пазар в Одрин.

„Трябва да направим всичко възможно, за да създадем подходящи условия и да привлечем отново българските граждани масово в Одрин, както беше преди епидемията. Защото с еднодневните посещения за пазар, българите допринасят за развитието на търговията и икономиката на пограничния район. Откакто спряха пътуванията, търговията буквално замря, тъй като изискването за негативен тест срещу COVID-19 оскъпява пътуванията. В тази връзка предложихме при влизане в Турция от ваксинираните с две дози, а също и на преболедувалите вируса български граждани, да не се изисква да представят негативен тест, каквито са изискванията и на българските власти за влизане в България“, каза одринският представител.

Преди епидемията миналата година близо 2 милиона български граждани са посетили Одрин, посочва той.

При влизане в Турция от чужденците се изисква да представят задължително негативен PCR тест, направен 72 часа преди пътуването. От 15 май Турция отмени това изискване за гражданите на 15 държави, но България не е между тях.

Коментари: 0