Започна строежът на сграда №15 в \"Бизнес Парк София\"

Компания „Арко Риъл Пропърти Холдингс” инвестира 30 млн. евро в проекта

Започна строежът на сграда №15 в \
9906 ~ 3 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Най-големият офис парк в Централна и Източна Европа „Бизнес парк София“ се разширява в отговор на тенденцията за нарастващо търсене на бизнес площи. Компанията за управление на недвижими имоти „Арко Риъл Пропърти Холдингс” инвестира 30 млн. евро в строителството на нова сграда в комплекса.

Изграждането на новия обект вече започна и се очаква да бъде завършено до края на 2018 г. Проектът е на българска архитектурна фирма „А и А Архитекти“, участвала в проектирането на повечето от сградите в комплекса, а строителството ще бъде осъществено под ръководството на немската компания „Линднер Имобилиен Мениджмънт“, специализирана в инвестиционен и строителен контрол.

Повече свободно място 

Сграда №15 в „Бизнес парк София” е най-високия клас „А” и ще разполага с 20 800 кв.м. отдаваема площ, разпределена на пет офисни нива и търговски площи на партерния етаж. Офисите са проектирани съгласно нуждите и изискванията на наемателите. Бъдещите наематели ще могат да избират между офиси с площ от 200 кв.м. до 3000 кв.м., представляващи около 20% от свободната част от сграда 15. Ще има и подземен паркинг на две нива с общо 260 паркоместа.

Офисните етажи са решени като отворени пространства с площ от 3050 кв.м. и в комбинация със съвременната архитектура на сградата дават възможност за гъвкавост при изпълнение на различните изисквания на наемателите. Отворен атриум във вътрешната част на сградата и малък открит парк на покрива й ще предоставят на наемателите атрактивни места за почивка.


Наематели на „зелено”

В по-голямата си част сградата е вече отдадена под наем на големи международни компании, сред които "КПМГ ИТ Сървисис" и "Булпрос Консултинг". Сключените договори за наем за срок от пет години са едни от най-големите сделки на пазара на отдаване под наем на офис площи за изминалата 2016 г.

Компанията „Арко Риъл Пропърти Холдингс” е джойнт венчър между „Арко Кепитъл” и „Дойче Асет Мениджмънт”, собственост на „Дойче Банк Прайвит Екуити” и „Прайвит Маркет”с, влагайки средствата в строителството на нова бизнес сграда, клас „А“, част от съществуващия комплекс. "Арко Кепитъл" управлява бизнес сградите с приблизително 200 000 кв.м. застроена площ и повече от 150 наематели, с което застава начело на водещите компании в областта на управление и поддръжка на офис имоти в Централна и Източна Европа.


„Радваме се, че след осем години отново имаме възможност да разширим комплекс „Бизнес парк София“. Новата сграда ще отговори на високите очаквания на нашите клиенти – големи български и международни компании, търсещи съвременни и иновативни офис пространства в бизнес районите на София. Водещ по време на целия процес на планиране и проектиране беше стремежът ни за получаване на златен или по-висок клас сертификат по LEED, американски сертификат за екостроителство“, каза Христо Москов – управител на „Бизнес парк София“.

"За последните осемнадесет месеца свободните площи при нас са по-малко от 1%. Строежът на най-новата ни сграда и високата заетост на съществуващите сгради поставят „Бизнес парк София сред лидерите на наемния пазар на офис площи не само в България, но и в Централна и Източна Европа", коментира още той. 

Интересът към наемане на площи значително нараства и отдаване под наем „на зелено“ на офиси, намиращи се на територията на бизнес локации с мултифункционална и високотехнологична инфраструктура се превръща в тенденция. Част от цялостната ни стратегия за разширяване и развитие на комплекса е активно управление на активите и подобряване на предлаганите услуги, казва Христо Москов.

 

Подкрепи Economic.bg