Започнаха продажбите на \"най-евтиния компютър в света\"

Цената му е едва 5 долара

Започнаха продажбите на \

Във Великобритания и САЩ започнаха продажбите на най-евтиния компютър в света Raspberry Pi Zero. Това съобщи генералният директор на Raspberry Pi Foundation в официалния блог на компанията. Цената на устройство синволична - едва 5 американски долара. 

Raspberry Pi Zero няма корпус. Подобно на обикновения Raspberry Pi, представлява едноплатков компютър, но с размер, по-малък от кредитна или дебитна карта - само 65 х 30 х 5 милиметра. Създателите на устройството смятат, че едва ли е възможно да се направи по-евтин компютър. 

Техническите характеристики на Raspberry Pi Zero: Чипсет: Broadcom BCM2835 работещ при тактова честота 1,0 GHz, с 40% по-бърз от чипа на първия Raspberry Pi; Оперативна памет: 512 MB (LPDDR2 SDRAM); Външна памет: слот за microSD карти ;mini-HDMI видеоизход (1080р, 60 кадъра в секунда);micro-USB за обмен на данни и за захранване; 40 порта GPIO header; Операционна система: Raspbian - специална Linux дистрибуция, създадена на базата на Debian и изцяло оптимизирана за хардуера на Raspberry Pi Zero 

До момента са приготвени няколко десетки хиляди екземпляра Raspberry Pi Zero и в зависимост от търсенето, ще се произведат още.Устройството ще се разпространява безплатно с декемврийския брой на списание The MagPi. 

Коментари: 0