Започнаха тестовете на първия 20-часов полет в света

Той се изпълнява от Ню Йорк до Сидни на борда на нов Boeing 787-9

Започнаха тестовете на първия 20-часов полет в света

Снимка: Pixabay

3233 ~ 2 мин. четене
Австралийската авиокомпания Qantas започна тестовете на първия си 20-часов полет днес, за да провери как човешкото тяло се справя маршрути на ултрадълги разстояния.

Авиокомпанията възнамерява да лети директно от Лондон и Ню Йорк до Сидни - най-дългите непрекъснати услуги в света.

Първият тестов полет се изпълнява от Ню Йорк до Сидни на борда на нов Boeing 787-9. С около 50 пътници и екипаж, повечето от които са служители, авиокомпанията ще подложи хората на борда на широк спектър медицински тестове и оценки за това как те са засегнати емоционално и физиологично,проверявайки дали здравето им се влияе от продължителността на пътуването.

Участниците ще бъдат оборудвани с носими технологични устройства и ще следват специално проектиран график за сън, хранене и пиене и физическо движение по време на изтощителното пътуване, докато мозъчните вълни и бдителността на пилотите ще бъдат следени, за да помогнат да се очертаят най-добрите модели за график на работа и почивка за персонала, работещ по ултрадълги маршрути.

Този пилотен полет е първият от три планирани: през следващите няколко месеца ще се направи и друг тестов маршрут Ню Йорк-Сидни и един Лондон-Сидни.

Въпреки че Project Sunrise, както Qantas нарече амбициозния си проект за полет на дълги разстояния, далеч не е готов да тръгне, то австралийският превозвач би искал да започне търговски полети между Лондон и Сидни през 2022 година.

Очаква се пътуването на 10 573 мили от Хийтроу да отнеме 20 часа и 20 минути при средна скорост от 520 мили/ч. Най-директният маршрут би преминал над Дания, Латвия, Западна Русия, североизточен Казахстан, Китай и Филипините, преди да достигне сушата в Австралия близо до Дарвин.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg