Започва обновяването на Западен парк в София

Ще се обновят 350 дка зелени площи, ще има нови велоалеи и вход откъм ж.к. \"Люлин

Започва обновяването на Западен парк в София

Деница Николова, Николай Нанков и Йорданка Фандъкова

Снимка: МРРБ

1468 ~ 2 мин. четене

В следващите седмици стартира обновяването на Западен парк в София. Днес бе подписан договорът за реконструкцията му по Оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) със Столична община. 

Това е поредният важен „зелен“ проект на общината, с изключително добре подбрани и належащи мерки за подобряване на достъпността и сигурността чрез изграждане на ново осветление и система за видеонаблюдение, както и на всички архитектурни елементи на парковата среда, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на церемонията, на която заместник-министър Деница Николова и кметът на Столична община подписаха договора за възстановяване на представителната част на Западния  парк в София. Проектът получава 8,5 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., а общата му стойност е близо 11 млн. лв.

Министър Нанков напомни, че това е третият договор в изпълнение от инвестиционната програма по ОПРР на Столична община на обща стойност над 230 млн. лв., след проекта за интегриран градски транспорт и за обновяване на градската среда. Предстои подписването и на договорите за обновяване на образователна инфраструктура, на социална и на културна инфраструктура в София, допълни той.

До момента са договорени 73 % от общия ресурс на програмата, съобщи министър Нанков. Той посочи, че са разплатени над 658 млн. лв. и сертифицирани 214 млн. лв., с което се преизпълняват заложените етапни цели по програмата до края на 2018 г. След обявяване и на процедурата за туристическа инфраструктура, вече е „отключен“ целият ресурс на ОПРР 2014-20202, каза регионалният министър и уточни, че мерките за културно-историческите атракции ще стартират реално през месец септември, когато се очаква Фондът на фондовете да избере мениджърите на фондовете за градско развитие.

Модернизацията и развитието на зелените системи е една от основните мерки за подобряване на чистотата на атмосферния въздух в София, коментира кметът Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че Западният парк е последният от старите софийски паркове, чието обновяване предстои, като проектът предвижда възстановяване на 350 декара зелени площи, алеи, изграждане на велосипедна алея и отваряне на вход към него откъм ж.к. „Люлин“. Имаме готовност и очакваме реалните строителни дейности да стартират през следващите седмици, каза още столичният кмет и допълни, че срокът за изпълнението им е 10 месеца.

Очакваме пълна мобилизация от страна на бенефициентите по програмата, защото постигането на етапните цели до края на годината е ключово важно, заяви и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова.

Тя съобщи, че в края на миналата седмица Министерството на здравеопазването е подало големия проект на стойност 163 млн. лв. за подкрепа на спешната помощ в страната. Надяваме се максимално бързо да бъде оценен от Управляващия орган и от Европейската комисия, за да започне изпълнението му, каза още Николова. Най-трудната част от изпълнението на проекта тепърва предстои.

Коментари: 0