Заради политическата криза: IT гиганти обмислят да напуснат Беларус

Преместването на бизнеса изглежда все по-възможна алтернатива, а някои страни се възползват от ситуацията

Заради политическата криза: IT гиганти обмислят да напуснат Беларус

Снимка: БТА

Антония Симова Автор: Антония Симова

Компании от ключовия за беларуската икономика IT сектор заплашват да се изтеглят от страната след седмици на безпрецедентни протести против дългогодишния лидер на страната Александър Лукашенко. Настроението на недоволство от управлението се разпростира и върху силната технологична индустрия там, една от малкото истории за икономически успех в Беларус – след бурни три седмици, през които режимът на Лукашенко използва гумени куршуми, зашеметяващи гранати, побоища и масови задържания, за да се опита да потуши демонстрантите.

Секторът е гневен, че правителството се опитва да потуши протестите, като многократно прекъсва онлайн достъпа  – включително за три поредни дни непосредствено след изборите – и нахлува в офиси на интернет гиганти, смятани от Лукашенко за фактор в протестното движение. Над 2500 души, работещи в сферата на IT индустрията, подписаха отворено писмо, призоваващо за нови избори и прекратяване на политическото насилие и интернет прекъсванията в страната. Обединението заплашва и да изнесе бизнеса си извън страната.

А алтернативите изглежда не са малко

В средата на август офисите на руския интернет гигант Yandex бяха претърсени от въоръжени служители на реда. Компанията реагира, като затвори работното си пространство в столицата и прехвърли целия си персонал от 300 служители на дистанционна работа. Yandex заяви, че някои служители са напуснали Минск, но не потвърждава съобщенията за извеждане на персонала извън страната.

Приложението за съобщения Viber заяви в Twitter, че временно е затворило офиса си в Минск миналия месец поради „опасенията за безопасността на нашия персонал“ и „проблеми с интернет“. В крайна сметка офисът е бил отворен миналата седмица.

Виждаме, че хората са арестувани без причина, защото някой гласува за своето мнение или човек се разхожда по улицата и бива бит и арестуван“, коментира пред Financial Times Ник Каешко, съосновател на Grinteq, специализирана в софтуер за електронна търговия в Минск преди четири години.

Задвижван от подготвените IT кадри и щедрите данъчни облекчения, секторът се разрастваше бързо в Беларус и представляваше почти 6% от брутния вътрешен продукт на страната през 2018 г. В икономика, все още доминирана от държавни предприятия за тежка индустрия, произвеждащи продукти като трактори и минно оборудване, това е рядкост на частното предприемачество. Минският IT hub за високи технологии, създаден през 2006 г., генерира над 2 млрд. долара износ през миналата година.

Тъй като политическата криза се задълбочава за четвърта седмица, други IT центрове започнаха да усещат възможност да привлекат квалифицираните работници от Беларус. IT предприемачи разкриват пред Financial Times, че през последната седмица с тях са се свързали IT централи от Русия, Казахстан, Украйна, Полша, Балтика и Хърватия.

Те се опитват да създадат добри условия за компаниите и да се възползват от тази емиграция, която неминуемо ще се случи. Дори в Instagram или Facebook, когато сърфирам, съм насочен към реклами за преместване на бизнес“, разкриват те.

Според някои бизнес лидери е твърде рано да се каже дали много IT работници ще напуснат Беларус завинаги: малко са страните, в които белорусите лесно могат да се придвижат дългосрочно без визи, а преместването на фирми в друга юрисдикция е сложно. Потокът от заминаващи обаче може да се увеличи по-късно тази година, ако няма напредък в разрешаването на политическата криза.

Колкото до нея – причинена от преизбирането на Лукашенко на фона на обвиненията за фалшифициране на гласове, тя засегна и секторите на икономиката с високо ниво на държавна намеса. Кризата дойде, когато Русия намали щедростта си към по-малкия си съсед, разчитащ на субсидирана енергия.

Стачките в ключови сектори могат допълнително да подкопаят перспективите за растеж, които и без това бяха отслабени от прекъсванията на доставките на петрол и пандемията“, посочват анализаторите на Fitch в бележка.

Те изчисляват, че брутният вътрешен продукт ще се свие с 5% през 2020 г.

Коментари: 0