Защо една трета от населението на Монако са милионери

Освен това в страната бедност на практика няма

Защо една трета от населението на Монако са милионери
6958 ~ 2 мин. четене

Монако, малката монархия, разположена Френската Ривиера, е известна като поле за игра на супербогатите. Според доклада Wealth Report за 2019 г. на международната компания за недвижими имоти Knight Frank от 38 хил. души население на Монако около 12.3 хил. са милионери, пише Business Insider.

Това означава, че около 32% от гражданите на Монако са милионери. А тези много богати жители обитават площ от по-малко от една квадратна миля. Също толкова забележителен, а дори и повече, е фактът, че в страната на практика няма бедност.

„Правителството реинвестира приходите от туризъм и другите капиталови доходи обратно в обществото, за да подобри качеството на живот и да привлече богатите да продължават да посещават Монако и да купуват имоти“, обяснява Карин Адамс от Borgen Project – неправителствена организация, чиято цел е да се бори срещу бедността по света. „Въпреки че тези средства са предназначени да привличат чуждестранни граждани с много средства, местните хора също имат полза, като на практика премахват линията на бедност в своята малка държава“, добавя тя.

Монако отдавна е дестинация за супербогатите, отчасти и заради репутацията си на данъчно убежище – в страната няма данък върху доходите. Помага и фактът, че страната има мек средиземноморски климат и е домакин на бляскави събития през цялата година, включително Гран При на Монако и местното Яхтено шоу.

Цените на имотите в страната съответстват на стандарта на живот там. За малък апартамент с една спалня в Монако купувачите трябва да подготвят най-малко 1.6 млн. долара. Повечето „нормални“ апартаменти в града-държава пък струват между 2.2 млн. и 22.3 млн. долара.

Коментари: 0