Защо ниските цени на петрола ще се превърнат в проблем за света?

Това може да стане най-голямото преразпределение на богатствата в историята

Защо ниските цени на петрола ще се превърнат в проблем за света?
Автор: Александра Сотирова

Практически почти всички кризи в световната икономика през последните 75 години се наблюдават след скок в цените на петрола, но сега много анализатори виждат проблема в резкия спад на цената на горивото.

Факт е, че през последното десетилетие, развиващите се страни значително засилиха позициите си, а според МВФ на тях се падат около 40% от световния БВП, срещу 20% през 1990 година. И повечето от тези страни, с изключение на Индия и Китай са най-големите производители и износители на петрол.

"Много износители на петрол в момента преживяват трудни времена" - каза заместник-ръководител на научните изследвания на МВФ Милести-Ферети . "Сега те ще трябва сериозно да намалят бюджетните разходи, които влияят отрицателно на растежа на световната икономика."

Икономики като Русия, Бразилия, Нигерия и Саудитска Арабия намалиха темповете си на растеж до минимум или вече са в рецесия.

"Никога не съм мислил, че ще се моля за покачването на цените на петрола, но сега правя точно това. Светът отчаяно се нуждае от увеличаване на цените на горивата" - казва старши икономист в ABN Хан де Йонг.

Ситуацията се влоши до такава степен, че има заплаха за някои страни да натрупат огромен дълг или да фалират. През 1980 г., когато цената на барел петрол падна под $ 10, страните производителки на петрол, които са били в състояние да се избегнат дълга или фалита, са по-скоро изключение от правилото, казва анализаторът Oxford Economics Габриел Стерн. По-специално, това се отнася за Венецуела, един от десетте най-големи доставчици на гориво в света.

Също така, МВФ и Световната банка, са в преговори с Азербайджан, за да осигурят спешно финансиране, и Нигерия също е подала молба за финансова помощ от Световната банка и Африканската банка за развитие.

Въпреки това, не всички анализатори споделят песимизма по отношение на ниски цени на горивата. Икономистите от Федералната резервна банка на Далас през януари, отбелязват, че спадът в цените, причинен от свръхпредлагането, ще увеличи растежа на световната икономика с около 0.4%.

"В действителност, 4 милиарда жители на Земята ще имат достъп до по-евтини ток и гориво, и така ще имат повече средства - каза през януари ръководителят на фонда BlackRock Лорънс Финк. В крайна сметка, това ще даде тласък на световната икономика. Ако това се случи в рамките на шест месеца или една година, ефектът ще бъде положителен", категоричен е той.

В допълнение, намаляването на цените на петрола ще доведе до факта, че около $ 3 млрд. годишно ще отидат от производителите на петрол към потребителите, казва анализатор от Bank of America Франциско Бланч. "Това може да бъде най-голямото преразпределение на богатствата в историята" - каза експертът.

Коментари: 0