Защо територията на България намалява всяка година

Ежегодно от нея изчезват 25 декара

Защо територията на България намалява всяка година

Всяка година от територията на България изчезват площи колкото четири футболни игрища, или около 25 декара. Това е процес, който се случва от много години. Причината са свлачищата по крайбрежието и разширението на водата вследствие от глобалното затопляне. 

Реално статистика се води от 1983 година. Оттогава до момента страната ни е намалила площта си с около 800 дка - средно по 25 декара всяка година.

Учените от Института по океанология във Варна казват, че при свлачищата се наблюдава цикличност - активизиране през 20-22 години. Подобен процес е започнал преди година-две. 

Едно от големите свалчища в района на Варна е в рибарското селище край Кранево. Само за една нощ около 50-60 метра от брега буквално са изчезнали в морето. 

Всичко се случва за няколко часа, разказва Георги Шидеров, собственик на буната край Кранево. Първите индикации започват около 12 часа на обяд, а към 1 часа след полунощ хората се будят от силен шум. 

Когато е започнало топенето на ледниците, това е довело до повишаване на нивото на морето. Тогава средиземноморски солени води са нахлули в Черно море. Преди това то е било почти сладководно езеро с ниво от около 100 м по-ниско. Някъде преди около 10 000 г. се къса Босфорският праг. Оттам навлизат солени води, покачва се нивото на морето. От тогава обаче тази „трансгресия" е с много по-малка скорост. 

И ако природата има пръст в това, най-големият причинител на свлачищата си остава човешката дейност. 

Учените казват, че погледнато в световен мащаб, рушенето по бреговете на наша територия е с много малка скорост. Най-критичните точки са крайбрежието в Добруджанския край и между Бургас и Поморие - там почвите са слаби, а теченията с висока скорост. Укрепването обаче е скъпо и сложно и подобни съоръжение има на малко места.

Коментари: 0