Защо виното има различен вкус в самолета и кой сорт да изберем
Консумацията на вино по време на полет е сериозен бизнес, а множество научни изследвания доказват, че вкусовите ни усещания се променят на борда

© ECONOMIC.BG / Pixabay
~ 3 мин.
Консумацията на вино по време на полет е сериозен бизнес. Но това не винаги е било така.
"За 70-те години на миналия век, винопроизводителите ще ви кажат, че лошите реколти са били изпращани до колониите или към авиокомпаниите", казва Анди Спароу, отговарящ за продажбите в една от най-големите компании доставчици на вино в Европа, Bibendum, и купувач на вино за полетите на British Airways.
Тези дни обаче всеки класен превозвач има екип от експерти, натоварен с намирането на най-добрите бутилки, които да бъдат отворени на 35 000 фута височина, а винарните се възползват от възможността да сервират най-добрите си продукти в самолетните кабини.
И това не е учудващо. British Airways е превозила миналата година 42 милиона пътници и сервира до 100 000 бутилки вино и 10 000 бутилки шампанско само за един уикенд.
Изборът на вино, което да се предлага на борда, обаче, далеч не е лесен. Защото това, което има добър вкус на земята, не е непременно удовлетворяващо и в небето. Това е така, защото телата ни се променят в самолетна кабина, а нашите вкусови усещания се подлъгват, пише Telegraph.
И това не е учудващо. British Airways е превозила миналата година 42 милиона пътници и сервира до 100 000 бутилки вино и 10 000 бутилки шампанско само за един уикенд.
Изборът на вино, което да се предлага на борда, обаче, далеч не е лесен. Защото това, което има добър вкус на земята, не е непременно удовлетворяващо и в небето. Това е така, защото телата ни се променят в самолетна кабина, а нашите вкусови усещания се подлъгват, пише Telegraph.
Спароу, който е бил част от екипажите на British Airways, преди да започне да се занимава с винения бизнес, споделя, че през 90-те авиокомпаниите започнали да проучват въпроса и определили 13 фактора, които определят промяната на вкуса на виното и храната по време на полет.
На първо място и с най-голямо значение е влажността. Заради херметизацията в кабината на самолета по време на полет влажността е много ниска. Това изсушава устата и носоглътката и така вкусът ни се променя.
Обонянието е друг ключов фактор, който също се променя заради влажността. А както е известно, голяма част от насладата при консумация на вино е поемането на ароматите.
Сред другите фактори, които влияят на човешкия вкус по време на полет, са осветлението, шумът и вибрациите. Освен това при дълги полети често сменяме часови пояси, това се отразява като стрес на организма и променя нивата на pH в тялото.
Един от начините да се справим с тези промени и да усетим по-добре вкуса на храната и виното, е да носим шумоизолиращи слушалки, казва пред Telegraph Travel проф. Чарлс Спенс, автор на "Гастрофизика": "Новата наука за хранене".
Изследванията, проведени от Спенс и шеф готвач Хестън Блументал, установили, че слушането на музика с остри акценти може да подчертае нашето възприятие за сладост с до 10%.
А кои вина имат по-добър вкус в самолета?
Ключът е в баланса, казва Спароу. Вино, което на земята има добър баланс - т.е. което има приятна смес от киселина, алкохол, захар, танин и вода - трябва да има добър баланс и във въздуха.
Изследванията, проведени от Спенс и шеф готвач Хестън Блументал, установили, че слушането на музика с остри акценти може да подчертае нашето възприятие за сладост с до 10%.
А кои вина имат по-добър вкус в самолета?
Ключът е в баланса, казва Спароу. Вино, което на земята има добър баланс - т.е. което има приятна смес от киселина, алкохол, захар, танин и вода - трябва да има добър баланс и във въздуха.
Плодовите вина определено имат предимство - меки и зрели тъмни плодове, зряла танинова структура и ниска киселинност са идеални, добавя той.
"А някои от вината от сорта Muscadet, макар и не всички, няма да са на вкус толкова добре, защото са с минерален характер, който се усеща твърде суров при консумация в самолета.
Традиционното вино Barolo също не е идеален вариант - то е по-агресивно на вкус, с остри танини.
Доброто шампанско ще е добро и във въздуха, добавя той. Но налягането в кабината може да го направи малко по-малко газирано. Решението? Пийте го бързо, но все пак отговорно.
Кои са най-предпочитаните напитки от пътниците?
Кои са най-предпочитаните напитки от пътниците?
В летищните салони, преди полет хората най-често поръчват бяло вино или шампанско.
Но във въздуха шампионът е червеното вино.
Мистерията "Блъди Мери"
През 2013 г. германската авиокомпания Lufthansa обяви ,че не може да обясни високата консумация на доматен сок по време на полетите си. За годината са изпити 1,8 млн. литра (ако се чудите, това е добро количество да се напълни един басейн с олимпийски размери).
В резултат на това базираната в Мюнхен изследователска организация Fraunhofer Institute направи проучване, за да установи дали във въздуха вкусът на доматения сок се променя.
Проведени са тестове с доброволци в реални условия на самолет Airbus A310, където ниското налягане в кабината, шумовете и летателните условия на един полет са пресъздадени 1 към 1.
Оказва се, че при нормално налягане хората дават доста ниска оценка за вкуса на доматения сок, описвайки го като наподобяващ вкуса на плесен. Но по време на полета вкуса му се променя и става по-приятен и плодов.
Оказва се, че при нормално налягане хората дават доста ниска оценка за вкуса на доматения сок, описвайки го като наподобяващ вкуса на плесен. Но по време на полета вкуса му се променя и става по-приятен и плодов.
Обяснението е едно - умами. Или това ново пето сетиво за вкус, освен традиционните 4 - солено, сладко, кисело и горчиво.
Доматеният сок е пълен с това пето вкусово усещане.
Виното, оказва се - също го имат в изобилие. Най-вече богатите на вкусове червени вина като австралийската шира, както и кремообразните шардонета и фино шампанско.