Затвор за работодатели, които укриват осигуровки

Санкциите ще за конфискация на имущество и до 8 години зад решетките, решиха депутатите

Затвор за работодатели, които укриват осигуровки

За укриване на осигуровки работодателите са заплашени от затвор и конфискация на имуществото. Това решиха днес депутатите с приемането на бюджета за 2015 г. Работодател, който е ощетил хазната с над 3000 лева от спестени осигурителни вноски може да лежи до 5 години затвора и да плати глоба от 2 000 лв.

Ако са укрити над 12 000 лв., заплахата е конфискация на имуществото и до 8 години зад решетките.

Санкции за служителите няма да има.

Според работодателските организации и в момента за пари под масата може да се влезе в затвора, но контролът не е достатъчен. „Този текст демонстрира, че контролните органи не са в състояние или нямат капацитет да упражняват единен контрол върху събираемостта на осигурителните вноски. Отговорността трябва да бъде солидарна - и за осигурителя, и за осигуреното лице, защото и двете знаят за наарушението, а укриването на данъци и в момента е престъпление”, коментира Димитър Бранков от Българската стопанска камара пред бТВ.

В текствоте изрично е записано, че служителите не носят отговорност - дори за съучастие при укриване на осигуровките. „Трябва реформа на цялата пенсионна система, така че да има сигурност, че който плаща осигурвоки, ще получва достойна пенсия – нещо, което не се случва, а дори напротив”, коментира икономистът Десислава Николова.

Според икономистите текстовете може да се окажат противоконституционни - през 2000 г. съдът е връщал подобни поправки в закона.

Коментари: 0