Завърна се апетитът на инвеститорите към рискови активи

Натискът се прехвърли върху еврото

Завърна се апетитът на инвеститорите към рискови активи
192 ~ 1 мин. четене

През изминалата седмица се завърна апетитът на инвеститорите за рискови активи, след като китайската фондова борса и юанът най-после се стабилизираха, а петролът успя да се изкачи отново над 30 долара за барел. 

Това доведе до засилени покупки при високодохдните валути от доларовия блок, като най- голям бе ръстът при канадският долар, който освен от поскъпването на петрола бе подкрепен и от решението на централната банка на страната да запази основния лихвен процент без промяна. Същевременно натискът се прехвърли върху еврото, йената и швейцарския франк, които бяха разпродавани за финансирането на сделки с по- висока възвращаемост. 

По-късно през седмицата председателят на ЕЦБ, Марио Драги постави единната валута под допълнителен натиск, след като намекна, че централната банка може да приложи нови стимули още през март. Голяма част от пазарните анализатори са на мнение, че Японската централна банка вероятно ще последва европейските си колеги скоро след това.

За седмицата еврото поевтиня с 1.01% спрямо долара, паундът поскъпна с 0.42%, японската йена изгуби 1.14%, канадският спечели 2.72%, златото нарасна с 0.46%, а американският суров петрол поскъпна с 8.28%.

Пазарният фокус през настоящата седмица ще бъде съсредоточен върху изявленията на председателите на Европейската и Английската централни банки, решението за лихвените проценти в САЩ и Нова Зеландия и заседанието на Японската централна банка.

Подкрепи Economic.bg