Заведенията искат да уволняват хора, за които са получили държавна помощ

Браншът постави още много искания пред държавата, като кредитна ваканция, опрощаване на дългове и още пари

Заведенията искат да уволняват хора, за които са получили държавна помощ

Снимка: Pixabay

8320 ~ 1 мин. четене

Да се премахнат клаузите за задължително запазване на персонала при получаване на подкрепа по програмата за запазване на служителите, позната като схемата "60/40".

Какво иска бизнесът

В позиция на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) до премиера Бойко Борисов те настояват да могат да уволняват при неспазване на служебните задължения, но да задържат получената за освободения работник сума.

В същото време организацията продължава да настоява за изплащане на 80% от заплатата по осигурителен доход на заетите и самонаетите в затворените нощни заведения, като държавата поема на 100% осигуровките.

Сред останалите искания на бранша е въвеждане на мораториум върху кредитите на бизнеса, самоосигуряващите се и служителите в предприятията до 1 септември 2021 г. Настояват още и за спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020 г., както и за разсрочване на задълженията към бюджета, които са натрупани след 13 март 2020 г.

С това обаче не приключва списъкът с желанията от страна на бранша. Те настояват за компенсиране на стойност 20% от оборота на заведението на база периода/месеца от 2019 г, отговарящ на периода/месеца, в който бизнесът е затворен със заповед към настоящата година. За фирмите, които не са упражнявали дейност през 2019 г., да се взима като база оборотът от месец октомври 2020, умножен по коефициент 1.2 (заради липсващите работни дни в края на месеца), се казва още в писмото, подписано от председателя на сдружението Емил Коларов.

Освен всичко това настояват и за разсрочване или преизчисляване на такса смет, във връзка с липса на реализирана такава за отраслите, които са били затворени.

Подкрепи Economic.bg